NVWA+vindt+weinig+overtredingen+in+fruitteelt
Nieuws
© Haijo Dodde

NVWA vindt weinig overtredingen in fruitteelt

Fruittelers leven de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen over het algemeen goed na, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA voerde in 2016 op fruitbedrijven in totaal 289 bedrijfsinspecties en zeventig toepassingsinspecties uit. Bij de bedrijfsinspecties bleek dat 90 procent van de telers de regels naleeft. Bij de toepassingsinspecties was het nalevingspercentage 84 procent.

Bij de bedrijfsinspecties zijn bladmonsters genomen, die zijn onderzocht op werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast keken inspecteurs of de gewasbeschermingsmiddelen volgens de voorschriften zijn gebruikt en of de bedrijven voldoen aan alle verplichtingen.

Voorschriften

De inspecteurs controleerden bij de toepassingsinspecties of telers zich bij het werken met de middelen aan de voorschriften houden. Een toepassingsinspectie kan alleen uitgevoerd worden als op het moment van inspecteren met gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt.

Uit het onderzoek van NVWA blijkt dat telers van grootfruit zich vaker niet houden aan voorschriften voor het gebruik in de buurt van oppervlaktewater en de maximale dosering of aantal toepassingen. Telers van kleinfruit gebruiken vaker gewasbeschermingsmiddelen die op een bepaald gewas niet toegelaten zijn.

Bestuurlijke boete

De nalevingspercentages zijn bij telers van grootfruit en kleinfruit gelijk. In totaal hebben veertig fruittelers een bestuurlijke boete gekregen omdat zij zich niet aan de regels houden. Er zijn bij het onderzoek geen verboden stoffen aangetroffen.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer