Proefboeren met Green Deals

Verschillende partijen, waaronder ZLTO, provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken, onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben donderdag twee 'Green Deals' getekend. Daarmee geven ze hun steun aan twee alternatieve manieren van boeren.

Varkens die niet op stal staan, maar dag en nacht vrij rondscharrelen in bos en weide. Dat is hoe varkenshouders Ben Bruurs en Thea Moonen werken op hun bedrijf Den Elshorst in Baarschot. Verderop in Boxtel heeft de coöperatie van Herenboeren Wilhelminapark, met tweehonderd huishoudens als lid, een boer in dienst genomen die een deel van dagelijkse voedsel voor de leden produceert.

Om te stimuleren dat er in Nederland meer van dit soort bedrijven komen, wordt de komende tijd gekeken tegen welke problemen deze initiatieven aanlopen en hoe deze opgelost kunnen worden.

'We kunnen bijvoorbeeld deze bedrijven helpen door ruimte te geven om onder voorwaarden te experimenteren binnen de huidige wet- en regelgeving', stelt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ), een van de ondertekenaars.

Rendabel

Een Green Deal biedt de mogelijkheid om tot een rendabele bedrijfsvoering te komen die goed is voor dier, milieu, natuur, agrariër en consument. Het doel is vooral om, indien nodig, gedurende de proefperiode tot 2022 individuele belemmeringen op te heffen. Ook zetten partijen zich ervoor in om deze manier van boeren te promoten in de sector. 'De belangen van milieu, leefomgeving en (dier)gezondheid blijven voorop staan', benadrukt gedeputeerde Anne-Marie Spierings. 'We gaan uit van de doelen, in plaats van het strikt hanteren van de regels.'

In het bosgebied en de weilanden rondom Den Elshorst in Baarschot lopen nu ongeveer 400 weidevarkens. Den Elshorst wil groeien naar een verkoop van zo'n 2.000 weidevarkens per jaar. 'Per dier houd je met het weidevarkenconcept aan het einde van de rit meer marge over, mede dankzij de korte keten en hoge toegevoegde waarde', legt voorzitter Hans Huijbers van ZLTO uit.

Vernieuwing van onderop

In Boxtel kan het landgoed zich dankzij de Green Deal gaan ontwikkelen tot de locatie waar het gedachtegoed van natuurinclusief grondgebruik in de praktijk wordt gebracht, onderzocht en uitgedragen. Geert van der Veer, voorzitter van Herenboeren Nederland en een van drijvende krachten achter de Green Deal: 'Laat het experiment op dit kleine stukje aarde de bron zijn van agrarische vernieuwing van onderop, waarvan iedere boer die dat wil, de vruchten kan plukken.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer