Boeren+met+plannen+voor+monovergisters+gezocht
Nieuws
© Koen van Wijk

Boeren met plannen voor monovergisters gezocht

Om het vergisten van mest aantrekkelijk te maken voor zowel intensieve als extensieve melkveehouders, voert LTO momenteel een onderzoek naar de kansen en financiering hiervoor.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Erwin Haveman (21) student aan de opleiding Dier- en Veehouderij bij Hogeschool InHolland in Delft en werkzaam bij verschillende melkveebedrijven. Hij zoekt melkveehouders die willen verduurzamen en een monovergister willen plaatsen op hun bedrijf.

'Het lijkt mij goed dat het onderwerp focus krijgt vanwege de huidige discussie omtrent duurzaamheid, weidegang en extensieve bedrijfsvoeringen in de melkveesector', aldus Erwin.

Te weinig

Tot nu toe heeft Haveman al een aantal melkveehouders gevonden die aan het onderzoek willen deelnemen, maar dat zijn er nog te weinig. Vooral extensieve melkveehouders zijn welkom, maar intensieve bedrijven mogen zich ook opgeven. 'Voor extensieve boeren lijkt monovergisting op het eerste gezicht minder interessant. Maar dat is juist het punt waarop we het onderzoek focussen.'

'We willen weten wat er moet gebeuren om monovergisting bedrijfsmatig voor zowel intensieve als extensieve melkveehouders kansrijk te maken', aldus Haveman. 'De centrale vraag is wat de relevante faal- en succesfactoren voor monovergisting voor beide bedrijfstypen zijn.'

Bedrijfsbezoeken

Haveman wil daarom naast het verkrijgen van input van verschillende experts over monovergisting, juist praktijkverkenning uitvoeren.

'Het praktijkonderzoek draait om het afleggen van bedrijfsbezoeken. Hierbij wordt een checklist ingevuld. Daarbij worden twee verschillende rekenmodellen ingevuld om per bedrijf te bepalen of monovergisting mogelijk is', aldus Haveman.

Melkveehouders die interesse hebben in monovergisting en willen deelnemen aan het onderzoek, kunnen contact opnemen met Erwin Haveman via ehaveman@ltonoord.nl of via (06) 30771209.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer