Klokvoorverkoop levert meer op voor pioentelers

Pioenen die vorig jaar bij Royal FloraHolland via klokvoorverkoop zijn afgezet, hebben gemiddeld een hogere prijs opgebracht dan via de klok.

Klokvoorverkoop+levert+meer+op+voor+pioentelers
© Ruben Meijerink

De cultivar Sarah Bernhardt bracht via klokvoorverkoop gemiddeld 0,75 euro per stuk op, terwijl in 2016 de middenprijs op de klok 0,58 euro was. Ook bij andere soorten leverde de klokvoorverkooppioen meer geld op dan de klokpioen. Zo was de doorsnee klokvoorverkoopprijs van Duchesse de Nemours vorig jaar 0,91 euro en de gemiddelde klokprijs 0,67 euro per stuk.

Bij klokvoorverkoop kunnen telers een deel van hun partij tegen een door hen vastgestelde minimumprijs verkopen voordat die voor de klok komt. De aantallen die telers op deze manier van de hand doen, zijn veel kleiner dan voor de klok, maar volgens veilingmeester Mario Heemskerk van FloraHolland loont het voor een teler de moeite om deze verkoopmethode te benutten.

Het aantal Sarah Bernhardts dat via klokvoorverkoop overging in andere handen, was in 2016 ongeveer 113.000 stuks. Via de klok liepen 15,6 miljoen stuks.

Het loont de moeite voor telers om bij pioenen gebruik te maken van klokvoorverkoop

Mario Heemskerk, veilingmeester Flora Holland

Alle steellengtes

Prijzen voor pioenen waren in 2016 hoger dan in 2015. Dat gold voor alle steellengtes. Het aanbod was kleiner dan in 2015 (met name bij de minimum steellengte 60 centimeter) en het seizoen vroeger. Telers zetten vorig jaar via FloraHolland 73,9 miljoen pioenen af, tegen 77,1 miljoen in het voorgaande jaar.

De middenprijs lag met 0,56 euro per stuk bijna een dubbeltje hoger dan in 2015. Dit leidde ertoe dat de FloraHolland-pioenomzet van 36,4 miljoen naar 41,4 miljoen euro klom. Het merendeel van de aanvoer, zo'n 67 miljoen stuks, komt uit Nederland. Daarna volgt op grote afstand Israël.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer