Motie rond pilot e-CMR aangenomen

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie van Elbert Dijkgraaf (SGP) aangenomen, waarin hij pleit voor een pilot rond de toepassing van e-CMR als alternatieve registratiemethode bij de export van vaste mest. De verplichting tot AGR-GPS moet worden uitgesteld, zo wil de motie.

Motie+rond+pilot+e%2DCMR+aangenomen
© Nieuwe Oogst

CDA, SGP, Christen Unie, PVV, VVD, Van Vliet, Houwers en de Groep Bontes Van Klaveren stemden voor deze motie.

Ministerie aan zet

Het is nu aan het ministerie om deze motie uit te werken, stelt Harry Kager, specialist Bodem en Water bij LTO. Hij is blij met deze motie.

Kager verwacht dat het ministerie binnenkort met de producent van E-CMR en LTO aan tafel schuift voor de uitwerking van die motie.

Ook Jan Scherff, directeur van Mestverwerking Fryslan, vindt dat de E-CMR als alternatief kansen biedt. Hij had zich eerder al aangemeld voor een eventuele pilot. Hij stelt dat staatssecretaris Van Dam, een vertrouwelijk onderzoek naar e-CMR als alternatief voor het verplichte AGR/GPS-systeem niet goed weergeeft.

Geen grotere risico's

'Van Dam zegt op grond van een vertrouwelijke rapportage dat het e-CMR-systeem onvoldoende waarborgen biedt', aldus Scherff. Volgens hem laat het rapport juist zien dat beide systemen gelijkwaardig zijn en dat er bij het e-CMR-systeem geen grotere risico's zijn op fraude als met het AGR/GPS-systeem.

Scherff zegt er geen moeite mee te hebben dat hij zijn eigen transportmiddelen moet voorzien van het in Nederland verplichte systeem. Maar hij wil niet ook Duitse transporteurs die op retourvracht mest meenemen, voorzien van het systeem. Voor die transporten is e-CMR een alternatief.

Scherff heeft jurist Joost de Rooij ingeschakeld. Die zegt dat is gebleken dat het e-CMR-systeem alle mogelijkheden biedt voor een gedegen controle en handhaving. Volgens hem wordt dat onderschreven door de vertrouwelijke rapportage waarop de staatssecretaris zich baseert.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer