Anevei noemt situatie uitloopei ernstig

Vereniging Anevei voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten maakt zich grote zorgen over de korte en lange termijn gevolgen van het feit dat eieren van Nederlandse vrije uitloopkippen tijdelijk scharrelei genoemd moeten worden.

Nederland is het enige land met een ophokplicht vanwege de vogelgriep. Het handhaven van de prijs voor vrije uitloopeieren is echter niet mogelijk. Hiervoor moeten prijsafspraken worden gemaakt, dit is in strijd met de Avevei stelt echter dat dit niet mogelijk is. Het is namelijk in strijd met de mededingingswet.

Anevei voorzitter Hubert Andela hierover: 'De bedrijven die actief zijn in het marktsegment voor vrije uitloopeieren, ondervinden dagelijks grote schade. Gemaakte afspraken over levering door pluimveehouders en pakstations aan supermarkten en levensmiddelenfabrikanten kunnen niet worden nagekomen.'

Nederland als enige

Die afnemers hebben volgens Andela in afnemende mate begrip voor de situatie, omdat Nederland het enige land in Europa is dat in z'n geheel op slot zit.

'Deze uitzonderingspositie, voor een bedrijfstak die tweederde van hun producten exporteert, veroorzaakt ook op middellange en lange termijn schade', stelt hij.

Schade

'Zelfs de twee andere belangrijke categorieën Nederlandse eieren, het scharrelei en biologische eieren gaan schade ondervinden', geeft Andela aan. 'Supermarkten en levensmiddelenfabrikanten kopen namelijk vrijwel altijd de verschillende categorieën eieren bij één pakstation of eiproductenfabriek. Nu er aan afnemers nee moet worden verkocht als het gaat om vrije uitloopeieren, gaan afnemers voor hun totale pakket op zoek naar leveranciers buiten ons land.'

Anevei roept daarom de Nederlandse overheid op om zo snel mogelijk de ophokplicht weer op te heffen. Desnoods eerst alleen in gebieden waar relatief weinig wilde watervogels voorkomen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer