Fruittelers aan de slag met erfafspoeling

Twaalf Gelderse fruittelers gaan aan de slag met het project Project 'Schoon Erf! Schone Sloot!' In dit project proberen ze de risico's op afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf te voorkomen.

Fruittelers+aan+de+slag+met+erfafspoeling
© Nieuwe Oogst

Met dit project willen fruittelers een bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. In het eerste projectjaar van maken 12 Gelderse fruittelers een zogenaamde erfemissiescan van het eigen teeltbedrijf.

Op basis van de resultaten van de scan maken de telers samen met een adviseur van Fruitconsult en een onderzoeker van Wageningen Plant Research een verbeterplan voor het eigen bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het verbeteren van de vul- en schoonmaakplaats van spuitapparatuur.

Oplossingen

Zij zoeken in het project naar innovatieve en betaalbare oplossingen die kunnen worden toegepast om risico's op erfemissie te reduceren. Waar nodig en mogelijk zullen binnen de projectperiode de oplossingen ook worden geïmplementeerd. De fruittelers willen daarbij onder andere leren van de bollenteelt waar een vergelijkbaar project eerder al succesvol was.

In het project staat samenwerking, open communicatie en kennisdeling centraal. De kennis en ervaring die opgedaan wordt in het project blijft niet alleen bij de 12 deelnemende telers maar zal in 2018 tijdens bedrijfsbijeenkomsten op de deelnemende bedrijven worden gedeeld met collega fruittelers in het gebied.

Plattelandsontwikkeling

Het project is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het Waterschap Rivierenland in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Het wordt gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, door Waterschap Rivierenland en de Provincie Gelderland.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer