Prijs voor beslismodel dat biggenleed helpt voorkomen

Een beslismodel dat varkenshouders helpt om onderbouwd en verantwoord afscheid te nemen van biggen. Dierenarts Anette van der Aa-Kuppler ontwikkelde dat en ontving daarvoor woensdagavond de onderscheiding 'Het beste idee van varkensland 2017'.

Op elk varkensbedrijf worden biggen geboren die niet vitaal genoeg zijn om uit te groeien tot een vleesvarken. En de worsteling van elke ondernemer en zijn medewerkers is op welk moment je afscheid neemt van zo'n dier. 'Bij dat dilemma was ik als dierenarts altijd erg betrokken', motiveert Van der Aa haar innovatie.

Tabel die past in het werkproces

Van der Aa ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde beslisboom op basis waarvan werkers in de kraamstal kunnen beslissen of ze een big laten inslapen of niet. Een tabel die past in het werkproces. 'Een goed euthanasiebeleid hoort bij een goed diergezondheidsplan en is een wezenlijk onderdeel van verantwoord varkensvlees produceren', zegt Van der Aa.

Van der Aa werkt bij het bedrijf Anoxia dat een box ontwikkelt waarin biggen worden geëuthanaseerd met stikstofgas. 'Elk dier verdient een waardig einde', zegt Van der Aa over de werkwijze die stressvrij en diervriendelijk is. Het bedrijf zoekt ondernemers die mee willen denken in de uitvoering van de beslisboom en de box.

'Een goed euthanasiebeleid hoort bij een goed diergezondheidsplan'

Onderbelicht onderwerp

In Vroomshoop tijdens de avond die werd georganiseerd door Varkensartsen Twente-Salland en veterinair kenniscentrum Oost-Nederland VKON was er veel waardering voor het idee van Van der Aa. 'We worstelen er allemaal mee op onze bedrijven; het is een veel te onderbelicht onderwerp', aldus een van de aanwezigen.

De beslisboom Van der Aa was een van de vijf innovatieve ideeën die woensdagavond in Vroomshoop voor het voetlicht werden gebracht. Yvonne Verbeek beet het spits af. Zij breekt een lans voor een frair trade keurmerk voor Nederlandse boeren.

'Er is een keurmerk voor milieu en dierenwelzijn, maar niet voor boerenwelzijn. Terwijl die keurmerken er wel in het buitenland zijn. Denk aan fair trade', hield Verbeek het publiek voor. Eerlijke handel geeft financieel gezonde bedrijven en de noodzaak tot schaalvergroting verdwijnt, redeneert Verbeek.

Touwtrekken in de stal

De leerlingen van het technasium Stellingwerf college uit het Friese Oosterwolde bedachten afleidingsmateriaal in de vorm van een touw. Dat loopt onder de roosters door en varkens kunnen daaraan aan verschillende zijden trekken. Speels touwtrekken in de stal, aldus de studenten.

Hekkesluiter bij de pitches was Anton Meijerink uit Almelo. Hij ontwikkelde een rond wandelkraamhok waarbij heel nadrukkelijk is nagedacht over de behoeften van een kramende zeuge en de verschillende functies waarin het hok moet voorzien. Meijerink ontwikkelde in de jaren tachtig ook al een kraamhok, dat op dit moment in Denemarken wordt uitgetest.

Het was voor de tweede keer dat Varkensartsen Twente-Salland en VKON de avond organiseerden. Vorig jaar was de prijs 'Het beste idee van varkensland' voor het het biologisch varkensbedrijf van Nieske en Jeroen Neimeijer uit Heino.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer