Dode stierkalveren tot groene stroom verwerkt

Het VARA-programma Rambam onthult donderdagavond in haar uitzending dat dode stierkalfveren worden verwerkt tot groene stroom.

De makers van Rambam hebben al verschillende onthullingen op hun naam staan. Dit keer ontdekken ze dat groene stroom een van de producten is die bij destructiebedrijf Rendac wordt opgewekt bij de verwerking van kadavers. De programmamakers van Rambam onthullen vanavond dat dit ook met geëuthanaseerde stierkalveren gebeurd.

In de aankondiging van het programma meldt Rambam dat er met verborgen camera's opnames zijn gemaakt bij boeren en dat die daarin bevestigen dat te lichte kalveren worden geëuthanaseerd.

De discussie rond het euthanaseren van te lichte stierkalveren werd vorig jaar aangezwengeld door stichting Dier&Recht. Deze organisatie protesteerde met een petitie tegen het feit dat kalveren een dodelijke injectie krijgen als ze achterblijven op een veemarkt of verzamelplaats.

Totaalaanpak

Nadien startten de LTO-vakgroepen Melkveehouderij en Vleeskalverhouderij met andere sectorpartijen het plan Totaalaanpak Vitaal, Gezond en Duurzaam Kalf. Onderdeel van het plan is onder meer de invoering van een minimumgewicht voor kalveren die afgevoerd worden naar veemarkten. De kalverhandelaren bepalen bij de melkveehouder of ze een kalf accepteren of niet. De zorgplicht van een melkveebedrijf werd verlengd van twee weken tot maximaal twintig dagen.

Rambam, NPO2, donderdag 21.50 uur.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer