België wil groene middelen sneller toelaten

De Belgische landbouwminister Willy Borsus pleit voor een vlottere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie.

Belgi%C3%AB+wil+groene+middelen+sneller+toelaten
© Nieuwe Oogst

Borsus noemt groene gewasbescherming ofwel biocontrols een belangrijk aspect voor de duurzame landbouw. 'We streven naar een landbouw die voldoende produceert om de groeiende wereldbevolking te voeden. Maar ook allemaal een landbouw met voldoende maatschappelijke draagvlak.'

De Belgische landbouwminister sprak gisteren op een bijeenkomst van Syngenta in het innovatiecentrum van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikant in Gent. Syngenta presenteerde daar de strategie op het gebied van biocontrols en de initiatieven voor de ontwikkeling van groene gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens Borsus is de toekomst van de gewasbescherming niet alleen chemisch of synthetisch. Hij vindt dat een concern als Syngenta dat goed inschat door de ontwikkeling van biologische oplossingen voor ziektebestrijding in de landbouw serieus op te pakken. 'Deze bijdrage vanuit de chemische industrie is alleen maar toe te juichen.'

Optimaal presteren

Syngenta maakte gisteren onder meer bekend dat het ervan uitgaat dat het aandeel van biocontrols in de totale omzet voor gewasbeschermingsmiddelen in 2030 minimaal 7 procent zal bedragen. 'We ervan uit dat van de tien gewasbeschermingsmiddelen tegen die tijd één biologisch zal zijn. Voorwaarde is wel dat de biologische middelen optimaal presteren', vertelt Jean-Philippe Albert, manager nieuwe technologie bij Syngenta.

In 2015 was het aandeel biocontrols in de omzet van gewasbeschermingsmiddelen bij Syngenta ongeveer 1,5 procent. Om de ontwikkeling van groene gewasbeschermingsproducten te stimuleren is Syngenta een jaar geleden een samenwerking gestart met DSM. Het biotechnologieconcern levert hierbij vooral de micro-organismen die verder ontwikkeld kunnen worden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer