Beste bodem door afwisseling grasklaver en mais

Voor derogatiebedrijven op klei en zand is de beste bodemkwaliteit en de meeste opbrengst te behalen. Door een lage frequentie van graslandvernieuwing en de vruchtwisseling van grasklaver en mais wordt optimaal organische stof opgebouwd.

Beste+bodem+door+afwisseling+grasklaver+en+mais
© De Snuitgeverij

Bij dit onderzoek van het Louis Bolk Instituut is een rotatieteelt van 60 procent blijvend grasland en 20 procent grasklaver in rotatie met 20 procent snijmais. Door een hoog aandeel blijvend grasland met een lage frequentie van graslandvernieuwing en vruchtwisseling van mais met grasklaver wordt optimaal organische stof opgebouwd.

Uit de economische doorrekening van deze verandering in landgebruik blijkt dat dit voor een gemiddeld melkveebedrijf uit de Achterhoek en Liemers een financiële plus oplevert van 6.000 tot ruim 7.400 euro.

Het Louis Bolk Instituut heeft de berekeningen samen met Wageningen Livestock Research opgesteld en baseert zich op divers bodem- en klaveronderzoek uit het verleden, gecombineerd met recente doorberekeningen van kengetallen uit het project Vruchtbare Kringloop.

Betere bodemkwaliteit

Door elke drie jaar 20 procent grasklaver op het melkveebedrijf te roteren met 20 procent snijmais, en 60 procent van het perceel te reserveren voor blijvend grasland met een lage frequentie van graslandvernieuwing verbetert de bodemkwaliteit aanzienlijk.

De onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben die bodemkwaliteit getoetst aan de hand van het organische stofgehalte, de bodemchemie, de bodemstructuur, de beworteling, het bodemleven en de waterhuishouding.

Zo loopt bijvoorbeeld het organische stofgehalte op dekzandgrond onder blijvend grasland op naar 6 tot 7 procent terwijl continue bouwland rond de 2 procent schommelt. Met een vruchtwisseling van 3 jaar grasklaver en 3 jaar mais kan dit organische stofgehalte oplopen naar 3,5 tot 4 procent.

Vervolgens hebben de onderzoekers in twee scenario's doorberekend wat de effecten zijn als een gemiddeld melkveebedrijf uit de regio Achterhoek en Liemers overstapt op blijvend grasland en snijmais in rotatie met grasklaver.

Hieruit blijkt dat dit geld oplevert én milieuwinst: de aanvoer van soja daalt, terwijl ook minder kunstmest wordt gebruikt. Bijkomende voordelen zijn dat de nitraatuitspoeling daalt en de ammoniakuitstoot beperkt blijft.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer