Boer en techneut sleutelen samen aan voedsel

Nederland is koploper in de wereld als het gaat om efficiënte, duurzame en veilige voedselproductie. Die positie kan alleen uitgebouwd worden met nieuwe, slimme technologische oplossingen, vinden de initiatiefnemers van het AgriFoodTech Platform. Zij bieden boeren en techneuten een werkplaats.

1 Wat doet en wie is het AgriFoodTech Platform?

Het AgriFoodTech Platform is een initiatief van LTO Nederland, het ministerie van Economische Zaken, FNLI (levensmiddelenbranche), FME (technologische industrie) en 4TU, het verbond van de vier technische universiteiten.

Het is een soort werkplaats waar boeren, techneuten en maatschappelijke partners met elkaar sleutelen aan ons voedsel van morgen, en waar een maatschappelijke discussie over voedsel en techniek plaatsvindt. Om zo tot een 'acceleratie van innovatie' te komen.

2 Meer techniek in voedsel. Willen we dat wel?

Voedsel staat dicht bij de mens en de natuur, stelt het platform. Techniek staat daar ogenschijnlijk haaks op. Maar juist technische innovaties die het leven van de mens vergemakkelijken en voedsel verbeteren worden breed omarmd door mensen.

3 Om wat voor noviteiten gaat het concreet?

Denk aan piepkleine draagbare agrobots, zoals gemotoriseerde sluipwespen en dierenwelzijnsensoren. Ook slimme monsters om inhoudsstoffen en ziektes in gewassen te meten springen in het oog. Vooral omdat ze betaalbaar zijn, makkelijk zijn toe te passen en morgen gebruiksklaar zijn.

4 Wat voor baanbrekende oplossingen kan techniek brengen?

Voor veilig, gezond en duurzaam voedsel biedt techniek oplossingen, is de overtuiging van het platform. Ook helpt techniek voedselverspilling de wereld uit. Als het lukt om de techniek de menselijke maat te laten volgen en als het als verlengstuk van de mens dient, dan kan het snel gaan met de brede adaptatie van techniek in ons dagelijks voedsel.

5 Wat doet het platform om boeren en techneuten samen te laten sleutelen aan technieken?

Ze is initiator, aanjager en participant in diverse evenementen en projecten in heel Nederland. Zeg maar alles wat met techniek, hightech en land- en tuinbouw gebeurt is terug te vinden bij dit platform.

Op 14 en 15 december is in de Bossche Brabanthallen het AgriFoodTech Congres & Vakbeurs voor boeren, foodprofessionals en techneuten. Dit evenement gaat verder dan een doorsnee mechanisatiebeurs. Op dit congres met vakbeurs ontwikkelen bezoekers daadwerkelijk technische oplossingen. Aanmelden kan via www.agrifoodtechplatform.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer