Week+van+de+Smaak+kleiner+van+opzet
Nieuws
© William Hoogteyling

Week van de Smaak kleiner van opzet

De Week van de Smaak was jarenlang een week bol van activiteiten op het gebied van gezonde en eerlijke voeding uit de regio. Dit jaar is de tiende editie, maar van een groots opgezet evenement is geen sprake meer. Daarvoor is er geen budget.

Secretaris René de Bruin van stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) is een van de organisatoren van de Week van de Smaak. Naast SPN zijn Slow Food Nederland, Euro-Toques Nederland en stichting De Mooie Maaltijd initiatiefnemers. 'We zijn tien jaar geleden begonnen om de duurzame producten uit de regio in de etalage te zetten', vertelt De Bruin.

'In het begin kregen we nog subsidie van het ministerie van LNV en verschillende sponsoren. Ook de Hoofdstad van de Smaak zorgde voor een bijdrage. Deze geldstromen zijn opgedroogd, waardoor we geen budget meer hebben om echt iets te organiseren.' Daarom is er dit jaar geen Hoofdstad van de Smaak meer en ook geen verkiezing van de Held van de Smaak.

Kapstok

De Week van de Smaak wordt nog wel gehouden, vooral op verzoek van zorginstellingen en ziekenhuizen die een kapstok hebben om duurzaam en gezond eten onder de aandacht te brengen. Maar het brede publiek heeft nu genoeg andere evenementen waar ook aandacht voor eten is.

Foodfestivals zijn populair en niet meer aan één week in het jaar gebonden. Ook oogst- en plukfeesten, open dagen en andere activiteiten die gericht zijn op regionaal voedsel, worden nu meer verspreid over het najaar gehouden.

Maand

'Het is nu bijna een Maand van de Smaak aan het worden', constateert De Bruin. 'De Week van de Smaak is ook geen doel op zich. Het gaat erom dat er aandacht is voor smaakvol eten en streek- en seizoensproducten. Dat hebben we in de afgelopen tien jaar bereikt. Iedereen doet dat nu op zijn eigen manier.'

De afgelopen jaren zijn er mooie initiatieven uit de Week van de Smaak voortgekomen, stelt de medeorganisator. Zoals de Smaaklessen op basisscholen en de aandacht voor eten op middelbare scholen. 'En we hebben het eten in zorginstellingen en ziekenhuizen op de kaart gezet. Stichting De Mooie Maaltijd is voortgekomen uit de Week van de Smaak en nu ook een van de initiatiefnemers.'

Regionale gerechten

De Mooie Maaltijd biedt ziekenhuizen en zorginstellingen een kapstok om speciale aandacht aan hun maaltijden te besteden en daar iets moois van te maken, met verse (seizoens)gerechten uit de regio en ambachtelijk bereid.

'De rol van eten voor de algehele gezondheid en het herstel na bijvoorbeeld een operatie wordt steeds belangrijker. En er komt steeds meer aandacht voor ondervoeding bij ouderen. Resto VanHarte speelt hier weer op in door op wijkniveau mensen samen te laten eten. Dergelijke initiatieven zie je steeds meer', vertelt De Bruin.

Held van de Smaak

Zijn eigen SPN was bij de Week van de Smaak initiator van de verkiezing van de Held van de Smaak, waarvoor vooral op lokaal niveau aandacht was. 'Mensen die iets bijzonders doen met streekproducten, werden bij de verkiezing in het zonnetje gezet. Dat is een goede zaak.'

De verkiezing is nu niet meer landelijk, maar is hier en daar wel overgenomen door lokale initiatieven. De Streekboer in Friesland bijvoorbeeld heeft een eigen Verkiezing Streekboer van het Jaar.

Volgend jaar

Of er volgend jaar nog een Week van de Smaak komt, is nu nog niet bekend. 'Op een gegeven moment moet je misschien ook weer eens wat anders gaan doen', zegt De Bruin. 'De Week van de Smaak heeft in ieder geval de aandacht op streekproducten gericht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer