'Goed onderhoud Buulder Aa is essentieel'

Waterschap De Dommel opende dinsdag het herstelde beekdal van de Buulder Aa. ZLTO-bestuurders Mark van Kuijk en Leo van Velthoven namen de gelegenheid te baat en wezen het schap erop dat goed onderhoud nodig is om wateroverlast te voorkomen.

%27Goed+onderhoud+Buulder+Aa+is+essentieel%27
© Waterschap De Dommel

Eerst zag het er niet naar uit dat de ZLTO-bestuurders van afdeling Kempen Zuidoost bij de opening zouden zijn. Het waterschap was bang dat boeren die ontevreden zijn over de afwikkeling van de waterschade van eerder dit jaar, het openingsfeestje zouden verstoren. ZLTO-bestuurders zouden wel eens met dezelfde bedoeling kunnen komen.

De dagen voor de opening was intensief overleg. De uitkomst was dat Van Kuijk en Van Velthoven bij de opening waren. Watergraaf Peter Glas ging in het begin van zijn speech gelijk in op de afwikkeling van de waterschade. Drie schadeclaims hebben een relatie met de Buulder Aa. Die behandelt het waterschap apart.

Opnieuw ingericht

De Buulder Aa is over een lengte vier kilometer tussen Soerendonk en Leende opnieuw ingericht. Daarnaast zijn zes stuwen passeerbaar gemaakt voor vissen en zijn maatregelen genomen om verdroging van natuurgebied Ulkedonken tegen te gaan.

Bij de extreme regenval eerder dit jaar heeft het herstelde beekdal zich gedragen zoals het waterschap vooraf had berekend, gaf Glas aan. Van Kuijk en Van Velthoven wezen de watergraaf erop dat de nieuw gegraven beek zonder enige begroeiing kan voldoen aan die berekeningen, maar dat goed onderhoud nodig is om te voorkomen dat de afvoercapaciteit minder wordt.

Waterschade

Van Kuijk weet trouwens niet of de meandering heeft geleid tot meer waterschade op landbouwpercelen: 'Overal was schade'. De ZLTO-bestuurder pleitte voor een stuurbaar watersysteem: water vasthouden in droge perioden en snel afvoeren in natte perioden. Met stuwen is dat te regelen, maar er zijn juist stuwen verwijderd.

Stuurbaar watersysteem

Ook waterspecialist Johan Elshof van ZLTO wijst op het belang van een stuurbaar watersysteem. 'Wij zijn niet tegen meanderen, maar we zijn er wel erg op gebrand dat het systeem stuurbaar moet zijn. Hoe dat gebeurt is een technische kwestie voor het waterschap.'
Elshof is vanuit ZLTO niet betrokken bij het project, maar hoort overal terug dat mensen in het gebied meer betrokken willen zijn bij herstelplannen voor beken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer