%27Zelfs+oma+danst+met+ons+mee+in+keet%27
Reportage
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

'Zelfs oma danst met ons mee in keet'

Als je het hebt over keten op het platteland, dan wordt al snel de link gelegd naar 'zuipketen' en overmatig alcoholgebruik.

Dat vinden veel keeteigenaren, keetbezoekers, ouders en keetadviseurs jammer. Want keten hebben op het platteland juist een grote sociale functie. Ze verbeteren de leefbaarheid.

Een groep jongens fietst het melkveebedrijf van de familie Ensing in Peize op. Ze worden met luid gejoel ontvangen door hun vrienden in Keet Beun. 'Biertje?', wordt er geroepen. Een jongen op klompen zet een krat Heineken op tafel en even later vliegen de dopjes in het rond.

Mooi Wark

Muziek van Mooi Wark dreunt door de voormalige bouwkeet. De jongeren zingen luidkeels mee: 'Wij heff'n 't glas omhoog en zett'n aan de mond in de blote kont, in de blote kont.'

Een jongen haalt een pakje shag tevoorschijn en draait een sigaret. Een ander heeft hoge nood en loopt op een holletje naar de verroeste voederbak die nu dienstdoet als plasgoot. 'Voor de meiden hebben we een dixi, hoor', lacht Bart Ensing (16). Hij woont op het melkveebedrijf en is, net als zijn broer Corné (18), een van de keeteigenaren.

Drankholen

Er wordt gelachen en gepraat. De sfeer is gemoedelijk. Maar de jongens weten ook dat keten nogal eens negatief in het nieuws komen. Het zouden duistere drankholen zijn waar jongeren ladderzat over elkaar heen vallen. Sommige gemeenten zijn de 'zuipketen' spuugzat en willen ze daarom uitbannen.

'Nou, wij hebben niets te verbergen', zegt een van de jongens. 'We organiseren soms een dartavond voor boeren in de buurt. Onze familie komt hier ook wel eens. Dan staan de ouders achter de bar en dansen we met opa's en oma's. Dat is toch mooi.'

Geen kater

Drinken jongeren onder de achttien ook bier? 'Ja, dat kan hier', antwoordt Bart Ensing. 'Als onze ouders dat verbieden, dan gaan we misschien stiekem ergens anders drinken. In de keet houden we elkaar in de gaten. We willen geen kater op zondagochtend en al helemaal geen gedoe met ouders of politie.'

Geke Ensing kijkt geamuseerd toe. Keet Beun staat op het melkveebedrijf dat ze met haar man Ger runt. 'Er is in omgeving niets te doen voor de jeugd. Ik heb liever dat ze op ons erf een biertje drinken dan dat ze in een speeltuin voor overlast zorgen. Want dat gebeurt.'

Keetadviseurs

In 2014 werd Keet Beun gekozen tot Beste Keet van Nederland. De wedstrijd is een initiatief van Plattelandsjongeren.nl. Keetkeur ondersteunt jongeren bij het verbeteren van hun keet. 'Dat doen we via zelf opgeleide keetadviseurs die workshops geven in de keten', vertelt projectleider Suzanne Borgharts. Inmiddels zijn zo'n tweehonderd keten bezocht door een keetadviseur.

Uit onderzoek bleek dat er circa 1.500 keten op het platteland zijn, maar volgens Borgharts gaat het om grotere aantallen. 'We hanteren vaak de regel dat er in een gemeente drie keer zoveel keten als bekend zijn.'

Sociale functie

Volgens keetadviseur Tim Dijkhuis hebben keten een sociale functie en ontstaan ze vaak in een kleine gemeenschap, vooral in krimpgebieden. 'Jongeren missen een plek om zich op hun gemak te voelen, dus organiseren ze het zelf. Ze tonen iets van ondernemerschap. En ze zetten zich, soms zonder dat ze het zelf weten, in voor de leefbaarheid van hun dorp. Het zijn de vrijwilligers van de toekomst', stelt hij.

'Je zou die keet ook kunnen zien als uitvalsbasis voor andere activiteiten in een dorp. Denk aan een barbecue voor ouderen. De keet krijgt zo een nog grotere sociale functie. Het is een symbool van verbondenheid in een streek.'

In gesprek blijven

De jongeren van Keet Beun komen wekelijks bij elkaar. Geke Ensing komt regelmatig langs. 'Ik wil met hen in gesprek blijven. Ze komen hier niet om te zuipen. Het is er vooral gezellig.'

De melkveehoudster vindt het jammer dat de horecawet jongeren onder de achttien verbiedt om alcohol te drinken. 'Als ouders ben je verantwoordelijk voor je kinderen. Je hoort hun te leren hoe ze moeten omgaan met alcohol. Wij kiezen voor de gulden middenweg. Ze drinken hier onder toezicht een biertje. Dat is beter dan het te verbieden.'

Verantwoordelijkheid

Ensing vindt het triest dat horecaondernemers worden opgezadeld met de horecawet. 'Ze hebben de verantwoordelijkheid gekregen om als oppasser te spelen. Belachelijk. Mochten ze iets over het hoofd zien, dan kunnen ze ook nog eens een boete krijgen. Dat kan toch niet?'

Daar komt bij dat sommige cafés in plattelandsdorpen klagen dat de keten hun horecawinst wegpikken. Volgens eigenaar Reinder Ensing van Café Ensing in Peize valt dat in zijn dorp nog wel mee. 'De jeugd behoort niet tot onze doelgroep. Voorheen hielden we wel eens après-skiavonden. Daar kwamen veel jongeren op af. Dat hoef ik nu niet meer te doen. Als ze geen biertje kunnen drinken, blijven ze weg. Daardoor zijn er ook zoveel keten.'

Keet Rowol

In een buurtdorp van Peize, Foxwolde, heeft een andere vriendengroep een keet opgericht: Keet Rowol. Op het schapen- en pluimveebedrijf van de familie Braams staat een oude stacaravan. 'Er zijn hier best veel keten', vertelt Jill Braams (21). 'We begonnen met de keet toen de discotheek in de buurt was afgebrand. We zitten hier met jongeren vanaf vijftien jaar. We kopen ons bier in de aanbieding bij de supermarkt.'

Vader Albert Braams gunt hun die gezelligheid, maar is wel alert. 'Ze mogen niet dronken naar huis gaan en een meisje mag niet alleen fietsen. Iedereen houdt de huisregels in ere.' Zijn dochter vult hem aan: 'Natuurlijk. We zijn zuinig op de keet. Niemand wil het verpesten.'

Ook bij Keet Beun in Peize houden ze zich aan de huisregels. Jongeren mogen niet met glas het erf op, de keet sluit uiterlijk om 1 uur 's nachts en iedereen verlaat in stilte de boerderij.

Geen last

Henk en Hennie Vogelenzang wonen vlak bij Keet Beun, maar ze hebben er geen last van. 'De jongeren moeten ook niet proberen om overlast te veroorzaken. Als ze herrie schoppen, de boel vernielen of flesjes in de berm achterlaten, dan trekken we aan de bel.'

Maar dat is nog nooit gebeurd. 'Ze hanteren daar strikte regels en er is goed toezicht. De jeugd drinkt er een biertje, maar het is beslist geen zuipkeet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer