Natura 2000-gebieden raken vol

Er is weer een grenswaarde van een natuurgebied in Zuid-Nederland verlaagd. Het wordt daardoor moeilijker om een melding te doen in het kader van de PAS.

Vorige week is voor het Natura 2000-gebied De Kampina & Oisterwijkse Vennen de grenswaarde verlaagd naar 0,05 mol. Dit betekent dat een melding niet meer voldoende is; de ontwikkelingsruimte in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is uitgeput. Dit is tot op heden het vijftiende gebied in Nederland waarvoor deze maatregel is ingesteld.

Met de invoering van PAS, op 1 juli 2015, is geregeld dat alle veehouderijen hun stikstofdepositie moeten berekenen. Wanneer meer dieren gewenst zijn dan er gehouden zijn in de referentiejaren 2012, 2013 of 2014, moet een ondernemer ontwikkelingsruimte claimen op een natuurgebied.

Blijft de depositie onder de 1 mol per hectare op de in de omgeving gelegen Natura 2000-gebieden, dan is het doen van een melding voldoende in plaats van het aanvragen van een uitgebreide natuurbeschermingswetvergunning.

Wanneer van een gebied al 95 procent van de beschikbare ruimte is geclaimd, wordt de grenswaarde hiervoor verlaagd van 1 naar 0,05 mol per hectare. Hierdoor is een ondernemer veel sneller vergunningplichtig. In Zuid-Nederland is deze regel ingesteld voor de gebieden Rijntakken, Ulvenhoutse Bos, Maasduinen en De Kampina & Oisterwijkse Vennen.

Opraken

Ook het vergund krijgen van een aanvraag Nb-wetvergunning wordt steeds moeilijker. De gereserveerde ruimte (32 procent) op natuurgebieden die hiervoor beschikbaar is voor de periode tot en met 1 juli 2017 begint op te raken.
Voor Oeffelter Meent en Krammer-Volkerak is de grens bereikt. Voor De Regte Heide en Riels Laag geldt dat de ontwikkelingsruimte nog zeer beperkt is.

Wanneer ondernemers in hun huidige situatie een toename van dieraantallen en depositie hebben ten opzichte van het hoogste aantal in de referentiejaren en zij hiervoor nog geen Nb-vergunning hebben, dan is actie ondernemen heel verstandig.

Dirk Beekmans van ZLTO raadt deze ondernemers aan hun depositie te laten berekenen om duidelijkheid te krijgen over de bedrijfsspecifieke situatie. ‘Wij adviseren om de PAS Bedrijfscheck uit te voeren.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer