Jacht op konijnen blijft mogelijk ondanks dodelijke ziekte

De jacht op konijnen wordt niet gesloten. Daarvoor is op dit moment geen dringende reden, vindt staatssecretaris Martijn van Dam. De Partij van de Dieren had om een verbod op de konijnenjacht gevraagd.

Aanleiding is de dodelijke konijnenziekte Rabbit Haemorrhagic Disease die in Nederland heerst. Kamerlid Marianne Thieme vreest dat 'bijna alle wilde konijnen zullen sterven aan deze ziekte en dat herstel van de populatie op de getroffen plaatsen jaren kan duren'. Daarom wil ze een jachtverbod.

Van Dam vindt de situatie niet ernstig genoeg voor een dergelijke maatregel. Volgens hem kan niet onderbouwd worden dat de duurzame staat van instandhouding van het konijn in het geding is. Daarom komt het wilde konijn niet op de zogenoemde lijst.

Deskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht verwachten dat tussen de 5 en 70 procent van de geïnfecteerde konijnen zullen sterven. 'Dit is lager dan de sterfte als gevolg van myxomatose en RDH1' , meldt de staatssecretaris aan de Partij voor de Dieren.

Redelijke wildstand

Hij voegt er aan toe dat in gebieden waar de konijnenstand ernstig is afgenomen, sowieso niet op konijnen kan worden gejaagd. In de wet staat namelijk dat de jager gehouden is een redelijke wildstand na te streven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer