'Bewust Boeren in Gouwe Wiericke' voorbeeld voor andere regio's

Het project 'Bewust Boeren in Gouwe Wiericke' van Stichting Gebiedscoördinatie Gouwe Wiericke is een voorbeeldproject voor andere gebieden. 'Het format kan eenvoudig worden uitgerold naar andere regio's', stelt coördinator Marieke van Leeuwen van Projecten LTO Noord.

%27Bewust+Boeren+in+Gouwe+Wiericke%27+voorbeeld+voor+andere+regio%27s
© Stichting Gebiedscoördinatie Gouwe Wiericke

Deelnemers aan de Verdiepingsgroep Water moesten hun schoonste en vuilste sloot aanwijzen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Hoogheemraadschap van Rijnland onderzochten watermonsters van deze sloten. Een enkele keer bleek de aangewezen 'schoonste' sloot juist de vuilste te zijn. Ook werd duidelijk dat de hoeveelheid stikstof en fosfaat niet de enige factoren zijn die de kwaliteit van een watergang bepalen.

Het experiment zorgde niet alleen voor de deelnemers aan de Verdiepingsgroep Water voor nieuwe inzichten, maar ook de waterschappen werden verrast door sommige conclusies. Zo leek de gemiddelde waterkwaliteit boven verwachting te zijn. Het leidde tot constructieve gesprekken tussen de boeren en het waterschap over gebiedsvreemd water, inlaten en de rol van boeren in dit geheel.

Vertrouwen

De proef was daarmee geslaagd, stelt Van Leeuwen. 'De contacten tussen boeren en het waterschap zijn door dit project verbeterd. Ze hebben elkaar leren vertrouwen en zoeken samen naar oplossingen.'

De proef is onderdeel van fase 2 (zie kader) van het project 'Bewust Boeren in Gouwe Wiericke'. In fase 1 lag de focus op het leren werken met de Kringloopwijzer en kennismaken met maatregelen, waardoor nutriënten in het veenweidelandschap efficiënter benut kunnen worden.

Twee groepen

Fase 2 werkt met twee groepen melkveehouders: een Verdiepingsgroep Bodem en een Verdiepingsgroep Water. Zij houden zich onder begeleiding van PPP-Agro Advies, Boerenverstand en DMS Advies bezig met de vraag: hoe kunnen we ons nutriëntenmanagement verbeteren? 'In deze fase gaat het vooral om verandering. Aan welke knoppen moet de boer draaien om zijn situatie te verbeteren', legt Van Leeuwen uit.

De deelnemende melkveehouders hebben al stappen gezet om op hun bedrijf te komen tot een beter nutriëntenmanagement als onderdeel van de kringlooplandbouw. Maatregelen waarmee melkveehouders al aan de slag gaan, zijn onder meer het toepassen van ecologisch slootschonen en het zo goed mogelijk benutten van slootbagger.

Innovatiespiraal

Deze werkmethode, innovatiespiraal genoemd, is ontwikkeld door de Wageningen UR en wordt al veel toegepast op het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld. In het project komen verschillende leerstijlen samen: kennis verwerven door middel van cijfers en grafieken, in het veld kijken en ervaringen van de studiegroep koppelen aan de praktijk.

'Wij werken ook op deze manier', zegt Van Leeuwen. 'Daardoor hebben we nu een basis, die uitgerold kan worden naar andere gebieden, zodat niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden.'

Interesse

Er is al interesse getoond voor het project vanuit andere gebieden. In het zuiden van Noord-Holland en in het Groene Klavergebied in Zuid-Holland wordt aan projectontwikkeling van vergelijkbare projecten gewerkt. Hierbij wordt gekeken naar de aanpak in Gouwe Wiericke.

Eind dit jaar wordt fase 2 in het Gouwe-Wiericke gebied afgerond. Er wordt momenteel nagedacht over doorontwikkeling naar fase 3. 'Stel dat de boer door maatregelen te nemen de waterkwaliteit verbetert, dan heeft dat ook invloed op andere fronten. Daar moeten we over nadenken. Wat levert dit de boer op?', stelt Van Leeuwen.

Gebiedsoverschrijdend

'Wie weet kunnen we de kringlooplandbouw integreren in de groene en blauwe diensten. Of wellicht kunnen we de maatregelen die de boer neemt, koppelen aan de waardering die hij krijgt van de melkfabriek. We hopen een methode te vinden die eenvoudig toepasbaar is op meerdere bedrijven en die gebiedoverschrijdend kan worden toegepast, zodat zowel de boer als het waterschap ervan profiteert.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer