Forse winstdaling voor Rabobank

De Rabobank heeft zijn nettowinst afgelopen halfjaar met 39 procent zien dalen naar 924 miljoen euro. De bank maakte meer kosten voor een reorganisatie, nam een forse voorziening voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten en had daarnaast last van de onrust op de financiële markten.

In de eerste helft van 2015 boekte de bank nog een winst van 1,5 miljard euro. Ondanks de winstdaling waren de resultaten van alle commerciële bedrijfsonderdelen van de bank beter dan in de eerste zes maanden van 2015. Dankzij het herstel van de economie zag de bank de kosten van oninbare leningen bovendien met 208 miljoen euro dalen, naar 148 miljoen euro.

De reorganisatie heeft als doel om de positie van Rabobank als coöperatieve bank te versterken. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer wil van Rabobank de leidende food & agribank in de wereld maken. Momenteel heeft Rabobank wereldwijd zo’n 100 miljard euro aan leningen uitstaan in de agrifood sector, daarvan komt 36,4 miljard euro voor rekening (35,1 miljard euro H1 2015) van Nederlandse bedrijven en ondernemers.

Reddingsplan

Draijer zei donderdagochtend tijdens een persconferentie geen reden te zien om vanwege de slechte marktomstandigheden voor boeren extra reserveringen te nemen om mogelijke faillissementen op te vangen. ‘We zien dat veel landbouwbedrijven te maken hebben met lagere commodity prijzen, maar we zien ook dat veel ondernemers in staat zijn dit op te vangen. De reserves in de sector zijn nog erg hoog.’

De Rabobank-topman verwees naar de oproep die de bank onlangs deed om te komen tot een deltaplan voor het herstel van de melkveesector. ‘Belangrijk is om de concurrentiepositie van de melkveehouderij te verbeteren, onder meer door met groene en duurzame producten beter in te spelen op te wensen van de klant.’

Draijer gaf aan mee te willen werken aan een plan om bedrijven die willen stoppen ‘aan te sluiten op ondernemers die willen innoveren en groeien’. Hij noemde daarbij het Actieplan Vitale Varkenshouderij als voorbeeld.

Digitalisering

Momenteel voert Rabobank een grote reorganisatie door waarbij het personeelsbestand afneemt met 1.888 naar 49.971 medewerkers. De bank ziet de eerste positieve resultaten van de reorganisatie. De focus daarbij ligt op de digitalisering van de dienstverlening.

‘We hebben in het eerste halfjaar van 2016 onze positie in de internationale food & agrisector verder uitgebreid. In lijn met onze internationale Banking for Food strategie nam de kredietverlening aan de food & agrisector toe, zowel in Nederland als daarbuiten. De F&A-kredietportefeuille is met bijna 100 miljard euro goed voor een kwart van onze totale kredietportefeuille’, aldus Draijer.

Rabobank verwacht de komende maanden te blijven profiteren van het herstel van de Nederlandse economie, waardoor de kwaliteit van de kredietportefeuille verder zal verbeteren.

Lees ook: 'Extra melkveeplan niet nodig'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer