Bollentelers Drentsche Aa haken aan op emissiebeperking

Negen bollentelers met percelen in de beekdalen van de Drentsche Aa gaan de komende twee of drie jaar bekijken hoe ze hun emissies naar het oppervlaktewater verder kunnen verminderen.

Bollentelers+Drentsche+Aa+haken+aan+op+emissiebeperking
© provincie drenthe

Het project is onderdeel van het uitvoeringsprogramma oppervlaktewaterwinning Drentsche Aa van het Waterbedrijf Groningen, provincie Drenthe en waterschap Hunze en Aa’s. KAVB en LTO Noord ondersteunen het.

Spuitvrije zones

Hoewel de telers aan de wettelijke normen voldoen, meestal emmissiearme kantdoppen gebruiken en spuitvrije zones hanteren, kan het nog beter, stelt het waterschap.

‘In de sloten grenzend aan bollenpercelen treffen we nog geregeld hogere concentraties gewasbeschermingsmiddel aan. Naast de bollentelers zijn er overigens ook andere doelgroepen die we aanspreken, zoals de akkerbouw, de maïsteelt, maar ook burgers en gemeenten’, zegt woordvoerder Mieke Riezebos van het waterschap.

Van goede wil

Volgens projectleider Weijnand Saathof van adviesorganisatie HLB uit Wijster zijn de telers van goede wil. ‘Ze voldoen aan de huidige normering, maar beseffen dat ze als bollentelers in de picture staan. We gaan daarom kijken wat er nog voor mogelijkheden zijn op de bedrijven.’

De negen telers hebben samen enkele honderden hectares in het gebied liggen. Volgens Saathof ligt slechts een klein deel daarvan direct aan watervoerende sloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer