Warmtewisselaar geeft verkoeling

Bij varkenshouder Jan Vogels uit Erp is de renovatie van de biggenstallen bijna achter de rug. Er werd onder andere centrale afzuiging met een bio-wasser van Prismafilter geplaatst met daarop een warmtewisselaar van ITB. Die zorgde de afgelopen weken voor verkoeling in de stal.

Warmtewisselaar+geeft+verkoeling
© Van Assendelft Fotografie

Ilona LesscherDe capaciteit van de installatie is berekend op de winter. De wisselaar wordt daarom voor maximaal 20 procent van de inkomende lucht gebouwd. In de zomer kun je dus ook maximaal 20 procent door de wisselaar halen. Is de temperatuur boven de 28 graden dan werkt de wisselaar als koeling.
‘In de stal daalde de temperatuur daardoor toch mooi twee graden en dat maakt dan net het verschil’, vertelt Vogels. Met de warmtewisselaar is het mogelijk 70 procent van de warmte uit de stal om te zetten in nieuwe warmte.
‘Door warmte terug te winnen, bespaar ik energie en maak ik bijna geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Daarmee help ik voorkomen dat de aarde opwarmt en de CO2 -uitstoot gaat erdoor omlaag’, motiveert Vogels zijn investering in de warmtewisselaar.
Als varkenshouder bijdragen aan het halen van milieudoelen, is voor Vogels belangrijk. Hij noemt het een mogelijkheid voor het creëren van meer maatschappelijk draagvlak. Daarvoor zet Vogels zich als voorzitter van Varkens Vandaag ook al jaren in. Zijn streven is ‘gewaardeerd ondernemen’.
De warmtewisselaar heeft een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer