Pacht: let op bij mondelinge ‘deals’

Partijen hebben een geliberaliseerde pachtovereenkomst afgesloten voor drie jaar. In de praktijk komt het nogal eens voor dat partijen na afloop van die periode mondeling afspreken dat de pachter het land nog wel een tijdje mag blijven gebruiken.

Onno StruifGelukkig staat de verpachter niet helemaal met lege handen: het Pachthof in Arnhem staat steeds meer correcties toe op het formele pachtrecht. De verpachter kan zich hierbij op verscheidene manieren verweren tegen de vordering van de pachter.

Pachtovereenkomst

In de eerste plaats kan de verpachter aanvoeren dat beide partijen de bedoeling hadden een nieuwe geliberaliseerde pachtovereenkomst te sluiten. Wel zal de verpachter dit moeten bewijzen en dat zal in de praktijk lastig zijn. Verder kan de verpachter een beroep doen op de redelijkheid en billijkheid en stellen dat een beroep op reguliere pacht onder deze omstandigheden onaanvaardbaar is.

Waakzaamheid

Het Pachthof stelt dat een beroep op reguliere pacht in bijzondere omstandigheden in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Kortom: ook bij geliberaliseerde pacht blijft waakzaamheid geboden en is het van belang eventuele nieuwe afspraken op papier te zetten. Zo voorkomt u eventuele misverstanden en problemen door mondelinge afspraken.
Voor overige informatie over pacht kunt u terecht op de website www.gvkadure.nl of kunt u vrijblijvend contact opnemen via (088) 8886650 (kantoor Zwolle) of via (0512) 305160 (kantoor Drachten).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer