Nasleep ramp schaadt speelveld

‘Waar is het gelijke speelveld waar ons kabinet altijd de mond van vol heeft?’ Zo reageert LLTB-voorzitter Léon Faassen op het bericht dat Vlaanderen de overvloedige regen-val van de afgelopen maanden erkent als ramp.

Jan van LiereHet Vlaamse Rampenfonds heeft vastgesteld dat de vereiste schadedrempel van 50 miljoen euro ruimschoots wordt overschreden. Uit meldingen van 200 van de 308 Vlaamse gemeenten blijkt dat er al voor 188 miljoen euro aan schadedossiers is ingediend.
Een gevolg van de erkenning als ‘algemene ramp’ is dat gedupeerden financiële compensatie kunnen aanvragen bij het Vlaamse Rampenfonds. Ook boeren en tuinders kunnen er gebruik van maken voor schade die is ontstaan door noodweer in de maanden mei en juni.
In Nederland vingen ZLTO en LLTB bot bij het kabinet. Gesteund door gemeenten, provincies en ondernemersorganisaties vroegen ze om het noodweer in Zuidoost-Nederland ook als ramp te kwalificeren. Maar staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) gaf nul op het rekest.
‘De Belgische overheid heeft begrepen dat ze een gebaar moet maken naar de boeren en tuinders’, stelt Faassen vast. ‘De weigering van Van Dam om in Nederland de Wet tegemoetkoming schade bij rampen toe te passen, is puur politieke onwil.’
ZLTO en LLTB zijn ontevreden over de situatie die nu ontstaat. ‘Belgische boeren en tuinders krijgen nu steun, Nederlandse boeren en tuinders niet. Wat blijft er zo over van een gelijk speelveld?’ vraagt de LLTB-voorzitter zich af.
‘Maar het spel is zeker nog niet gespeeld’, aldus Faassen. Hij wijst erop dat bij de meeste getroffen boeren en tuinders de grootste pijn nog moet komen. ‘Die komt in het najaar, en dan gaan we gewoon weer naar Den Haag. Dan zal het er wel minder vriendelijk aan toe gaan, ben ik bang.’

Vragen aan Hogan

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft deze week schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ze wil van Landbouwcommissaris Phil Hogan weten hoe hij denkt over de weigering van Van Dam om de situatie te erkennen als een ramp. Ze wijst net als Faassen op de ongelijke concurrentieverhoudingen die op deze manier dreigen te ontstaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer