Gelderse groeiversneller bloeit in proeftuin

Het drie jaar lopende Gelderse programma 'Proeftuinen voor agro-food marktintroducties' heeft zijn vruchten afgeworpen. 'Het project is een echte groeiversneller', stelt projectmanager Jouke Kardolus van ontwikkelingsmaatschappij Oost NV.

De proeftuinen hebben ervoor gezorgd dat de ondernemers in de agrisector hun innovaties sneller op de markt kunnen krijgen, stelt projectmanager Jouke Kardolus van ontwikkelingsmaatschappij Oost NV.

'In de proeftuinen gaat het om het daadwerkelijk van de grond trekken van nieuwe prototypes uit de agro- en foodwereld en deze in de praktijk laten zien en testen. Het project is een echte groeiversneller.'

Fruitbewaring

De resultaten van het project zijn onlangs aangeboden aan gedeputeerde Michiel Scheffer. Een goed voorbeeld van internationaal succes is volgens Kardolus de marktintroductie van ACR, de meest moderne techniek op het gebied van fruitbewaring. Het is ontwikkeld door een consortium van bedrijven, waaronder uit Gelderland, samen met Wageningen UR.

Inmiddels zijn demo's uitgevoerd in belangrijke fruitproducerende landen als Spanje en Italië. 'Na de proeftuinperiode kan het systeem over de gehele wereld verkocht worden en staat Van Amerongen CA Technology als trekker van het project weer aan de top in de sector.'

Natuurkorsten

Ook regionale innovaties van vernieuwende agrarische food-ondernemers doen het goed. Kazen met natuurkorsten worden steeds populairder. Kaasproducent Remeker uit Lunteren heeft een proeftuin opgezet om de innovatieve kaaskorsten in de praktijk te testen en op de markt te brengen.

En in de Achterhoek is via Tap-Punt en EetRegionaal een breed scala aan verse streekproducten op de markt gebracht voor de regionale consument.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer