Wat hangt er nu weer in de lucht?

Zo'n twee weken geleden verscheen het onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). Doel was om meer duidelijkheid te verkrijgen over mogelijke gezondheidseffecten van de veehouderij op de gezondheid van omwonenden.

Wat+hangt+er+nu+weer+in+de+lucht%3F
© Jos Thelosen

Het kabinet wil hiermee het eerder aangekondigde wetsvoorstel dieraantallen verder in gang zetten. Provincies hebben daarin de mogelijkheid om te kunnen sturen op dieraantallen. Dit wetsvoorstel wordt medio december verwacht.

Het eerste wat in mij opkwam, was: 'Natuurlijk weer lekker makkelijk om af te schuiven naar de veehouderij.' Maar wordt er überhaupt ook gekeken naar wat een 'normale burger' zelf bijdraagt aan een (on)gezonde leefomgeving?

Luchtwassers

In de varkenshouderij wordt het merendeel van de uitstoot van (fijn)stof en ammoniak al gereduceerd door luchtwassers. Wij zijn dus geen boosdoeners voor de externe luchtkwaliteit rondom onze stallen.

Ook wordt bij vergunningverlening vaak geëist dat het bedrijf landschappelijk wordt ingepast. Dit wordt dan vaak door beplanting gerealiseerd die ook weer een positief effect heeft op fijnstof (afvangen/vasthouden door bladmassa) en omzetting van CO2.

Interne luchtkwaliteit

Als we naar de interne luchtkwaliteit in de stal kijken, is er nog wel wat te winnen voor zowel mens - boer en medewerkers - als dier. Denk aan reductie van koolstofdioxide en ammoniak.

Op ons zeugenbedrijf hebben wij al een diversiteit in put- en ventilatiesystemen. In bepaalde afdelingen ervaar ik ook verschillen in klimaat en mate van aangenaamheid om in te vertoeven. Ik ga ervan uit dat de markt hierop nog innoveert en het een uitdaging vindt dit te optimaliseren.

Binnenklimaat

Als ik echter googel op 'klimaat huis', dan levert mijn eerste resultaat een artikel over binnenklimaat op. Hierin wordt beweerd dat de luchtkwaliteit in woningen soms tweemaal zo ongezond is als de buitenlucht.

Aandoeningen aan de longen zijn hierbij ook weer een hot item. Het sickbuilingsyndroom is hier eveneens aan gerelateerd. Mensen leven tegenwoordig toch anders en welvarender dan voorheen en dit heeft mijns inziens invloed op gezondheid en milieu.

Sturen

Waar gaan we nu op sturen? Op de luchtkwaliteit in huis of in/om de stal en/of de concentratie mensen of dieren per vierkante meter?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer