Na hectische periode er even tussenuit

We stonden op camping De Roos. Nog geen 30 kilometer van huis, aan een zijarm van de rivier de Vecht. Mijn man was er in zijn jeugd al eens geweest en aan zijn goede herinnering bleek niets geromantiseerd: het was er prachtig. Een strandje, vijf speeltuintjes en twaalf dozijn peuters en kleuters - en een beetje zon en bier - was al wat we nodig hadden voor een tropisch gevoel van vrijheid.

Na+hectische+periode+er+even+tussenuit
© Nieuwe Oogst

Wekenlang hadden we getwijfeld of we wel op vakantie moesten gaan. Het liep lekker op de boerderij en nu de winkel net was geopend, kon ik onmogelijk weggaan, vond ik. 'Met een eigen bedrijf komt vakantie nooit uit', zei mijn man. 'Maar het is wel goed om na deze hectische periode er met z'n viertjes tussenuit te gaan. Draag de winkel gewoon over.' De tent, tassen en opblaaskrokodil waren toen snel gepakt.

De eerste week op de camping droomde ik elke nacht over een andere deelnemer. Nachtmerries, kan ik wel zeggen, waarbij ik hardhandig vast werd gehouden en werd gesmeekt niet op vakantie te gaan. Hadden we verder weg op vakantie moeten gaan? Letterlijk meer afstand moeten nemen? Al hadden we naar Australië gevlogen; je neemt je werk en leven toch met je mee.

Ook in de nieuwe ontmoeting met mensen, want hoeveel campinggasten hebben we niet trots over de boerderij verteld? Ja, trots. Eindelijk. En dat wierp direct zijn vruchten af.

Op het kampeerterrein stond een natuurvoedingswinkel met biologische producten. Erwten in blik, wortels in potjes, voorverpakte stukken kaas. Op het brood na was er maar weinig vers te verkrijgen. Een gemis.

Bij navraag schudde de vrouw achter de toonbank spijtig haar hoofd. 'De campingeigenaren eten zelf geen vlees en vis, dus ze willen ook niet dat ik dat aan campinggasten verkoop. Qua groente en fruit kan ik wel bij een groothandel terecht, maar daar kan ik alleen grote partijen afnemen. Slechts zes weken per jaar hebben we de camping daar vol genoeg voor.'

Mijn man en ik keken elkaar aan. De piek in onze groentetuin viel precies in het hoogseizoen. En nu belanden onze onverkochte venkel, kroppen sla en courgettes net te vaak op de voergang. Er bleek een klik, er bruiste iets. We waren dan wel met vakantie, maar ondernemen kan altijd en overal. 'Zeg, wij hebben een biologische boerderij met zelfgemaakte zuivel en een groentetuin in de buurt. Wat dacht je van samenwerking?'

Hanna Hilhorst
Zorgboerin in Echt
@HannaHilhorst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer