Deense balkbreedte voor Nederlands varken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) volgt het Deense model bij handhaving van de Europese richtlijn met betrekking tot de 80 millimeter balkbreedte voor vleesvarkens, gelten na dekking en zeugen.

Een overtreding op balkbreedte leidt niet langer tot een boete of herstelsanctie. LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn blij met dit besluit. 'Dit is goed nieuws voor de varkenshouderij.'

Op aandringen van beiden keek de NVWA naar de wijze waarop in Denemarken de Europese richtlijn wordt gehandhaafd voor vleesvarkens. De NVWA besloot daarop om bij de handhaving de interpretatie van de Denen te volgen.

40 procent dichte vloer

LTO en NVV onderschrijven het belang van dierenwelzijn dat deze Europese richtlijn wil borgen. Beide organisaties zien de relatie niet tussen dierenwelzijn en balkbreedte wanneer de dieren, zoals in Nederland verplicht is, de beschikking hebben over minimaal 40 procent dichte vloer.

Daarbij wijzen beiden op praktijkproeven in Denemarken die laten zien dat de breedte van de roosterbalk geen gevolgen heeft voor kwetsuren aan het beenwerk, de poten en het bewegingspatroon van de dieren.

Praktijkonderzoeken

De Denen besloten op basis van die praktijkonderzoeken de wet anders te implementeren. In Denemarken is de 80 millimeter-eis alleen verplicht gesteld voor varkens op volledige roostervloeren.

Denemarken kent een verplicht dicht deel van 30 procent. Bij een gedeeltelijk dichte vloer gelden geen eisen voor de balkbreedte van de rooster.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer