Wetlands

Afgelopen weekend had ik een nicht op bezoek uit Nieuw-Zeeland. Zij, dochter van een emigrant, heeft met haar man een melkveebedrijf waar wij twaalf jaar geleden op bezoek waren. In Nieuw-Zeeland is melkvee houden een echte buitenactiviteit voor koe én boer, zeker op het Noordereiland.

Wij waren daar, in 2004 dus, begin augustus - in Nieuw-Zeeland einde winter - en het afkalfseizoen was net begonnen. Het was er al extreem nat. Eerder waren rivieren buiten de oevers getreden en zelfs koeien verdronken en bijna dagelijks kwam er nog een portie neerslag bij.

Nu is het daar heuvelachtig en boeren proberen de koeien te weiden op de hoger gelegen delen. Je zag af en toe akkers tussen de graslanden die, als je dichterbij kwam, volledig vertrapte graspercelen bleken te zijn. Het bleek dat boeren hun koeien een beperkt aantal uren op een vers perceel inschaarden om wat te grazen waarna ze de dieren naar een vertrapt perceel brachten. Om de schade te beperken werden zo een aantal percelen 'opgeofferd'.

Nuchter

De boeren waren er tamelijk nuchter onder. Ze zijn gewend te dealen met de grillen van de natuur. De melkproductie per koe varieert met de grasgroei. Daar weten koeien wat honger is. Ik was blij om boer in Nederland te zijn waar we, tot voor kort, geen extreme weersomstandigheden kennen, we polders droogmalen, we beregenen als het te droog wordt en de Maas achter een dijk ligt.

Nu zag mijn nicht de dramatische effecten van natuurgeweld in onze regio. Gewassen die verpieteren, water tussen de maisrijen, vergeeld grasland. Op het erf is er ogenschijnlijk niet zoveel aan de hand. De koeien staan bij ons tevreden herkauwend aan winterkost op stal. De melkproductie is gewoon stabiel. Geen stress voor de koeien, al blijft de staldeur sinds 23 juni, voor de derde keer alweer dit jaar, dicht. Wel stress voor de boer. Life goes on.

Ups-and-downs

Boeren in Nieuw-Zeeland zijn er niet voor verzekerd. Ze hebben geen waterschappen. Klagen helpt niet. Het is daar een gegeven om te boeren met de natuur met haar ups-and-downs. Ik moest haar helpen te herinneren hoe slecht het bij hún was, toen in 2004. Wij zullen 2016 nooit vergeten.

Wij kunnen ons (deels) verzekeren en dachten in ons veilig landje geen risico te lopen en dat niet nodig te hebben. Door de beroerde melkprijs is de weerstand op ons bedrijf uitgehold. Dan kun je dit er al helemaal niet bij gebruiken. Het enige wat nu helpt, is beter weer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Dooie boel
Dooie boel 23-03-2016

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer