Nefyto%3A+%E2%80%98Het+gaat+goed+met+de+bijen%E2%80%99
Nieuws
© Nefyto

Nefyto: ‘Het gaat goed met de bijen’

Het gaat weer goed met de bijen. Toch blijven sommige organisaties een beeld schetsen over dode bijen door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat zorgt voor verwarring.

Deze boodschap bracht Nefyto, brancheorganisatie van gewasbeschermingsproducenten, vrijdag 1 juli naar buiten. Op dezelfde dag startte Greenpeace de publieksactie ‘red de bij’.

Nefyto bracht gisteren het factsheet ‘Het gaat goed met de bijen’ uit, een document vol feiten over de bijenstand en de visie van Nefyto over de rol van gewasbeschermingsmiddelen.

Wintersterfte

De cijfers zijn duidelijk volgens Nefyto: het aantal bijenkasten neemt wereldwijd, in Europa en in Nederland toe en de wintersterfte is sinds jaren niet zo laag geweest.

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen de situatie rondom de bij gezamenlijk aangepakt.

Bloemenstroken

Zo hebben imkers een grote stap gezet door een betere hygiëne in de bijenkasten; overheden en agrariërs hebben bloemenstroken aangelegd en het maaien van bermen aangepast voor meer stuifmeel en nectar.

Daarnaast was de aandacht voor bijengezondheid in het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen belangrijk en hebben de boeren en tuinders bijgedragen door een nog zorgvuldiger toepassing.

De factsheet is de vinden op de website van Nefyto.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer