Akkerbouw+wil+meer+contact+met+consument
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Akkerbouw wil meer contact met consument

Voor akkerbouwers is het moeilijk om in contact te komen met de eindgebruikers van hun producten.

Bij alle initiatieven die zij daarvoor ondernemen bereiken ze vooral de bewuste consument. De onbewuste burger is moeilijker bereikbaar.

Het is één van de conclusies van de gisteren gehouden seminar 'Menu van de toekomst'. Deze bijeenkomst op het bedrijf van Jan Blitterswijk in Biddinghuizen werd gehouden in het kader van de Week van de Akkerbouw.

Toekomst van de sector

In een paneldiscussie werd onder meer van gedachten gewisseld over nieuwe afzetketens, de eiwittransitie en andere zaken die betrekking hebben op de toekomst van de sector. Ook ging het veel over de communicatie tussen de akkerbouw en de rest van de samenleving.

Dirk de Lugt, voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw, stelde in zijn openingswoord dat hij de opendag van zaterdag uiteindelijk het belangrijkste onderdeel vindt van de Week van de Akkerbouw.

'Dat is een mooie manier om zoveel mogelijk burgers kennis te laten nemen van ons werk. Het is goed dat ze ontdekken wat er gebeurt op de bedrijven. Mooi dat zo'n honderd ondernemers hieraan meewerken.'

Efficiënte distributie

Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouwvakbond vindt dat er minder contact is met de burger sinds het aanbod van de producten vooral via de supermarkten verloopt. 'De efficiënte distributie laat geen ruimte voor de wisselwerking met de burger.'

Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw erkent dat communicatie een belangrijk thema is voor de akkerbouw. Wel vindt hij dat de sector een relatief goede reputatie heeft in de samenleving. Zeker in vergelijking met andere landbouwsectoren.'

'In onze bedrijfsvoering moeten we rekening houden met maatschappelijke trends en consumenten die meer divers worden. Het kan leiden tot nieuwe ketens, die bij voorkeur zo kort mogelijk zijn om voldoende binding te houden met onze eindgebruikers.'

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer