Wet op de remmende voorsprong en suikerbieten in Nederland

Door het vervallen van het huidige suikerquotum per 1 oktober 2017 gaan suikerproducenten meer met elkaar concurreren dan voorheen. Verwerkers moeten het verschil maken met de kostprijs. Voor Nederland loert het gevaar van de wet van de remmende voorsprong.

Wet+op+de+remmende+voorsprong+en+suikerbieten+in+Nederland
© Koos van der Spek

In het quotumloze tijdperk na 2017 zijn er vooral kansen voor de 'beetbelt' denkt de Rabobank. De beetbelt bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Polen. De Rabobank verwacht dat in deze landen de suikerproductie toeneemt ten koste van andere landen.

Voor Frankrijk krijgt de Rabobank dit jaar in ieder geval gelijk. Het areaal bieten neemt toe met bijna 5 procent en komt uit op 401.000 hectare. Akkerbouwers daar spelen in op het verdwijnen van de quota in 2017 en de tegenvallende opbrengsten vorig jaar.

Enkele weken geleden was ik in Picardie, een mooi landbouwgebied in Noord-Frankrijk, noordoostelijk van Normandië. Door de meer zuidelijke ligging is het er een graadje warmer dan in Nederland. De granen en de aardappelen waren daardoor iets verder in de ontwikkeling.

Door het glooiende landschap is goed te zien of de gewassen mooi egaal groeien. Bij graan en aardappelen is dat bijna altijd het geval. Bij suikerbieten vaak niet. Kleurverschillen binnen het perceel, spuitschade, planten die in de rij missen en bietenplanten die bij het schoffelen zijn gesneuveld.

Terug in Nederland zie ik dat de bietentelers het hier beter doen. Dat blijkt ook uit een overzicht van het Duitse bieteninstituut LIZ begin 2015: met een suikeropbrengst van meer dan 15 ton per hectare behoren we tot de top van de bietentelers in Europa.

Akkerbouwers hebben in de bietenteelt al veel verbeterd en Suikerunie optimaliseert de verwerking ook steeds verder. Het laaghangende fruit is in Nederland inmiddels wel geplukt. In Picardie kunnen ze daarmee nog beginnen.

De bietensector in Nederland kan te maken krijgen met de wet van de remmende voorsprong. Die wet stelt dat een voorsprong op een bepaald domein er vaak toe leidt dat er weinig stimulans is om verdere verbetering of vooruitgang op te zoeken, zodat een ander je vroeg of laat voorbijstreeft.

Dit probeert Cosun te voorkomen. Voor de afname en verwerking van suikerbieten stelt Cosun vanaf 2018 het gebruik van registratieprogramma Unitip verplicht. Unitip helpt telers om het rendement van de bietenteelt te verbeteren.

Vorig seizoen maakte 15 procent van de telers gebruik van Unitip. Volledige deelname is nog een uitdaging. Komend seizoen krijgen deelnemende bedrijven een premie van 250 euro. Een stimulans die het belang schetst dat Cosun hecht aan het vermijden van de wet van de remmende voorsprong.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer