LTO en BoerenNatuur.nl vinden elkaar

LTO en BoerenNatuur.nl gaan nauw samenwerken op het gebied van belangenbehartiging en communicatie. Als vervolg op een intentieverklaring eind vorig jaar hebben beide organisaties daar nu concrete afspraken over gemaakt.

LTO+en+BoerenNatuur%2Enl+vinden+elkaar
© Twan Wiermans


'Heel veel leden van de LTO-organisaties doen aan agrarisch natuurbeheer. Dus behartigen wij hun belangen op dat gebied. BoerenNatuur doet dat ook. Wat ligt er dan meer voor de hand dan elkaar op te zoeken en samen te werken', zegt Annette van Velde, LTO-portefeuillehouder Omgeving.
Ze stelt vast dat LTO en BoerenNatuur.nl in visie en inzet voor het agrarisch natuurbeheer grotendeels op dezelfde lijn zitten. 'Soms wordt er wellicht wat verschillend gedacht over zaken. Dat kan gebeuren, daar is in principe ruimte voor. Maar met respect voor elkaars mening moet het lukken om tot een goede afstemming te komen.'

Efficiëntie

Net als voorzitter Alex Datema van Boerennatuur.nl ziet Van Velde als belangrijk voordeel van de samenwerking dat mensen en middelen efficiënter ingezet kunnen worden. 'Zodat er meer geld overblijft voor agrarisch natuurbeheer.'
Een belangrijke meerwaarde zit er volgens beide bestuurders ook in de sterkere positie die het spreken met één stem oplevert. 'Dan leg je meer gewicht in de schaal. En je staat sterker bij keuzes die de rijksoverheid en de provincies maken', aldus Van Velde.

Ondersteuning collectieven

BoerenNatuur.nl is een zelfstandige landelijke organisatie van veertig collectieven van agrarische natuurverenigingen met een eigen bestuur en werkorganisatie. Deze organisatie ondersteunt de collectieven in een professionele aanpak van agrarisch natuurbeheer.
LTO heeft met BoerenNatuur.nl afgesproken de belangenbehartiging en communicatie zoveel mogelijk gezamenlijk uit te voeren. De resultaten van de samenwerking worden over een jaar geëvalueerd. 'We kijken dan of de samenwerking werkelijk oplevert wat we ons ervan hadden voorgesteld. En we weten dan ook of de herstructurering van LTO gevolgen heeft voor onze samenwerking', legt Datema uit.

Dossierhouder

Op bestuurlijk niveau houden de afspraken in dat Datema aanschuift bij de Federatieraad van LTO Nederland. Hij wordt dossierhouder agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Daarmee is hij in Den Haag en Brussel voor beide organisaties vertegenwoordiger en aanspreekpunt als het gaat om agrarisch natuurbeheer.
Ook omgekeerd is de vertegenwoordiging geregeld. Het bestuur van BoerenNatuur.nl wordt aangevuld met een bestuurder namens LTO Nederland. 'We willen open zijn naar elkaar en zoveel mogelijk met elkaar delen. Daarom zitten we in elkaars besturen', zegt Van Velde.

Standpunten

Datema noemt het belangrijk dat LTO en BoerenNatuur.nl gezamenlijk tot standpunten en oplossingen komen. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit meer in het belang is van ondernemers met agrarisch natuurbeheer dan wanneer wij afzonderlijk opereren.'
Hij benadrukt dat BoerenNatuur.nl nooit de intentie heeft gehad om zich af te zetten tegen LTO. 'Onze overtuiging is dat het agrarisch natuurbeheer een eigen club verdient. Die zelfstandigheid willen we nog steeds behouden, maar we zoeken wel de samenwerking met LTO.' Datema schat dat meer dan de helft van de leden van BoerenNatuur.nl ook lid is van een LTO-organisatie.

Medewerkers

Niet alleen bestuurlijk, maar ook op het gebied van medewerkers bundelen LTO en Boerennatuur.nl voortaan de krachten. De beleidsadviseurs van LTO werken vanuit het beleidsteam Omgeving. De directeur van BoerenNatuur.nl zal deelnemen aan dat omgevingsteam met agrarisch natuurbeheer als aandachtsgebied. Zo verwachten de organisaties ook aan de 'voorkant' afstemming te bereiken en dubbel werk te voorkomen.

Platform

Van Velde omschrijft de samenwerking als de oprichting van een platform waarin overwegingen en standpunten van bestuurders van BoerenNatuur.nl en van LTO worden gedeeld.
'Ik verwacht dat zo in een vroeg stadium de verschillende invalshoeken op tafel komen van waaruit Boerennatuur.nl en LTO kijken naar agrarisch natuurbeheer.'

Provinciaal niveau

Net als op landelijk niveau zullen de collectieven van agrarische natuurverenigingen en de LTO-organisaties ook in de provincies samenwerken. Ze maken afspraken over de vertegenwoordiging, de belangenbehartiging en de communicatie richting de provincies en andere stakeholders.
BoerenNatuur.nl heeft in elke provincie een secretaris die werkt voor het samenwerkingsverband van de collectieven. Deze secretaris gaat voortaan overleggen met de medewerkers van de regionale LTO-teams. Waar dat mogelijk en zinvol is, worden relevante onderwerpen vervolgens samen opgepakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer