Dierenarts zet vraagtekens bij schietmasker

De Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zet vraagtekens bij het gebruik van een schietmasker bij het euthanaseren van dieren op de boerderij.

De KNMvD reageert hiermee op het schietmasker van ondernemer Simon van Dalen uit Steenwijk. Hij heeft als eerste in Nederland toestemming gekregen om lijdende dieren op veebedrijven te euthanaseren, meldt RTV Oost.

Hersendood

Van Dalen is geen dierenarts. Wel heeft hij jarenlang ervaring als noodslachter en jager. 'De zieke koe krijgt op de boerderij een kogel door zijn kop en is direct hersendood.

Vervolgens druk ik een plastic strip door zijn kleine hersenen waardoor het lichaam ook stopt te bewegen.'

Diagnose

Mark van der Heijden, voorzitter van de Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwers bij de KNMvD, vraagt zich af of een boer wel de juiste diagnose kan stellen.

'Een dierenarts heeft hiervoor zes jaar gestudeerd. Wij doden het dier zonder lijden, wanneer het echt moet. Wij onze vraagtekens bij de methode en zijn we benieuwd of het legaal is.'

Goedkeuring

Volgens Van Dalen mag hij de dieren schieten. 'Ik mag zonder vergunning een schietmasker hebben en ik ben vakbekwaam in het doden van dieren.'

Volgens hem heeft justitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goedkeuring gegeven. De NVWA onderzoekt momenteel of dit klopt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer