Complexe scenario's voor GLB

Wel duizend pagina's aan wettekst telt het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) van de Europese Unie. Het huidige GLB ging vorig jaar in en loopt nog vier jaar, maar de discussie over na 2020 is al gaande.

Complexe+scenario%27s+voor+GLB
© Peter Smit

VVD-Europarlementariër Jan Huitema organiseerde afgelopen dinsdag in Brussel een seminar over het GLB van na 2020. Op uitnodiging van Huitema sprak daar onder meer LEI Wageningen UR-onderzoeker Roel Jongeneel. Hij schreef mee aan een rapport dat diende als basis voor het discussiestuk dat staatssecretaris Martijn van Dam publiceerde in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Prijzen

Vanouds zijn de GLB-doelen gericht op efficiënteverbetering in de landbouw en inkomensverbetering bij boeren. Daarnaast moest het EU-beleid zorgen voor stabiele markten en voldoende voedsel tegen redelijke prijzen. Jongeneel liet zien dat steeds meer nieuwe beleidsgebieden in het GLB een plaats krijgen. 'Tegenwoordig spelen ook risicomanagement, voedselveiligheid, gezondheid, natuur en milieu een belangrijke rol.'
Het belang van de nieuwe doelen wordt bevestigd door de publieksmonitor waaraan het LEI ze voorlegde. Hiermee wordt het maatschappelijk draagvlak van maatregelen gemeten.

Drie scenario's

Het onderzoek van het LEI schetst drie scenario's waarmee het GLB in de toekomst mogelijk rekening moet houden. Het eerste scenario is dat van een sterke concentratie in de agrarische sector. Wanneer mega-bedrijven de overhand krijgen zal de EU meer moeten inzetten op regulatie en behoud van de leefbaarheid, zegt Jongeneel.
Een ander mogelijke ontwikkeling is dat juist kleinere, lokaal ingerichte voedselketens de norm worden. In dat geval moet het GLB voorkomen dat bepaalde regio's de overhand krijgen.

Doemscenario

Jongeneel schetste ook een doemscenario waarbij een veranderd klimaat de agrarische sector ernstige schade toebrengt. Het GLB moet dan inspelen op productieverhoging, innovatie en het waarborgen van de werkgelegenheid.
In de EU gaan stemmen op om landbouwsubsidies te koppelen aan bepaalde doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en milieu. Deze steun is dan persoonsgebonden en niet langer verbonden aan bedrijfsactiviteiten. 'Waarom zouden we nog 4 tot 5 keer het bijstandsniveau aan steun geven. De agrarische sector is niet per definitie een zwakke sector, sommigen verdienen er een heel goed inkomen', aldus Jongeneel.

Evolutie

Tijdens de afsluitende discussie van het seminar schetste Joost Korte, plaatsvervangend directeur-generaal van de DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling, hoe ingewikkeld de besluitvorming rond dit dossier is.
'Het GLB is een permanente evolutie. In sommige landen gaan boeren het niet redden zonder steun en dan is het niet te rechtvaardigen om het over te laten aan het macro-economische beleid.'
Volgens Korte is het onder meer een uitdaging om de agrarische sector aantrekkelijk te houden voor jongeren. 'Bovendien is het een strategisch belangrijke sector.'

Technische of natuurlijke duurzaamheid

Nog veel belangrijker dan subsidies is een gelijk speelveld.' Aan het woord is Irene van der Voort, boerin, kaasmaker en Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016. Van der Voort hield het zaaltje in Brussel een onconventioneel verhaal voor. De overheid beschikt volgens haar niet over de technische kennis achter duurzaamheid. Er is een groot verschil tussen technische en natuurlijke duurzaamheid. Bij de eerste draait het vooral om innovaties die de natuur nabootsen. In de stallen en op de weiden van Van der Voort verloopt alles volgens natuurlijke systemen. 'Inclusief het kalf bij de koe. Technische duurzaamheid kan niet concurreren op smaak en dus zullen die boeren nooit meer kunnen vangen voor hun melk. Wij realiseren met onze aanpak wel een literprijs van 2 euro.' Het GLB moet de authenticiteit van levensmiddelen veel beter beschermen, benadrukt de kaasproducente. 'Met Nederlandse boerenkaas wordt veel gefraudeerd. Doe daar wat aan, want dat is voor ons belangrijker dan subsidies.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer