Bierdrinken niet slecht voor gezondheid

Er zijn geen gezondheidsrisico's voor bierdrinkers vanwege glyfosaat. Het gehalte ervan in bieren op de Nederlandse markt ligt ver onder het maximum dat op basis van het gerstgehalte toelaatbaar is.

Bierdrinken+niet+slecht+voor+gezondheid
© denhaagfm.nl

Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek. De autoriteit bemonsterde 29 biermerken in verschillende winkels en brouwerijen.

In het NVWA-laboratorium is het glyfosaatgehalte van de monsters bepaald. Bijna alle biersoorten waren van Nederlandse herkomst. Ook vijf Belgische bieren en een Duits bier zijn onderzocht.

Bewerkt graanproduct

Een onafhankelijk Duits instituut onderzocht begin 2016 bier, omdat bier als bewerkt graanproduct mogelijk een belangrijke bron van glyfosaat in de consumptie zou kunnen zijn.

Hierbij werd in alle bieren glyfosaat aangetoond, weliswaar in lage gehalten.

Aandacht

De aandacht voor dit onderzoek was voor de NVWA aanleiding om ook Nederlandse bieren te onderzoeken op de aanwezigheid van glyfosaat.

In iets meer dan een derde van de bieren werd glyfosaat aangetroffen. Eén hiervan was een Duits bier.

Gehalte

Het gemiddelde glyfosaatgehalte in het Duitse en het NVWA-onderzoek komt overeen. Ook bij het ene Duitse biermerk kwam het gehalte overeen met de waarde die in het Duitse onderzoek werd gevonden.

Alle waarden liggen ruim onder de wettelijke limiet. Zelfs de hoogste waarde is een factor 200 lager dan die vastgestelde grens.

Gezondheidsrisico's

De NVWA concludeert daarom dat er geen gezondheidsrisico's zijn vanwege glyfosaat in bier. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat mensen ook via andere bronnen in de voeding glyfosaat binnen krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer