'Stadslandbouw is sociaal gebeuren'

Overal in het land ontstaan initiatieven om samen groente en fruit te verbouwen. In gemeente Hof van Twente is stichting Stadslandbouw Hof van Twente actief in Goor. Dit loopt zo goed, dat het concept nu verder kan worden uitgerold. Voorzitter Tonnie Overbeek reageert op drie stellingen.

%27Stadslandbouw+is+sociaal+gebeuren%27
© Hofgids

Stadslandbouw is vooral een sociaal gebeuren.

'Voor ons project gaat dat zeker op. Het succes van ons project is dat het een laagdrempelige organisatie is waar iedereen welkom is. Sommigen werken in de tuin, anderen doen mee aan ons mozaïekproject 'Social Wall', maar er zijn er ook die alleen maar komen en zitten.

'Het is de kunst om iedereen in zijn waarde te laten en gebruik te maken van de mogelijkheden die je hebt. Je ziet hier echt mensen opknappen en er zijn al twee vrijwilligers doorgestroomd naar een regulier bedrijf.

'De gemeente ziet dat ook en heeft daarom interesse om mensen via ons project te laten terugkeren in de maatschappij. We zijn zelf overigens geen zorgboerderij, de gemeente levert scholing en begeleiding hierin.'

Stadslandbouw is commercieel niet rendabel.

'Niet in financiële zin, maar op sociaal gebied zeker wel. Als er vrijwilligers vanuit ons project kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt, levert dat in zekere zin ook wat op.

'Wij leveren onze producten aan de voedselbank, maar we kunnen met onze kroppen sla niet op tegen die in de supermarkt. Dat hoeft ook niet; het gaat ons in eerste instantie om het sociale en we krijgen veel steun van de gemeente en het bedrijfsleven.

'Als we het project straks over meer plaatsen kunnen uitrollen, is het misschien wel meer rendabel te maken. We hebben een onderzoek lopen waarmee we ons project commerciëler kunnen maken.

'We gaan na of we knoflook kunnen telen voor toepassing in de veehouderij, zodat er minder antibiotica nodig zijn. Er is een bedrijf in Enter dat knoflookpillen maakt en de knoflook hiervoor uit Spanje haalt. Wij zoeken uit of dat ook in eigen omgeving kan worden verbouwd.'

Stadslandbouw kan in iedere stad.

'Met een paar aanjagers kun je overal beginnen. Vaak stopt een project na enige tijd weer, omdat het door maar een paar mensen wordt gedragen. Daarom is het zaak om het zo breed mogelijk te maken. Wij zijn twee jaar geleden begonnen op een stukje braakliggende grond en hebben nu 12.000 vierkante meter op drie locaties.

'Het is belangrijk om de moestuin niet groter te maken dan dat je zelf kunt behappen en dat je hulp krijgt van mensen die er verstand van hebben. Wij hebben veel geleerd en opgebouwd en kunnen het nu rustig uitrollen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer