Dynamische inzet gietwaterbassin telers

Het aantal bedrijven dat meedoet aan project 'Dynamische inzet gietwaterbassins' (DIG) is dit jaar opgelopen naar zes, meldt Glastuinbouw Waterproof.

De zes Westlandse glastuinbouwbedrijven vertegenwoordigen in totaal 60 hectare glas en hebben minimaal 6.000 kubieke meter wateropslag beschikbaar.

Het DIG-project is bedoeld om de waterstand van het gietwaterbassin op basis van de neerslagverwachting te verlagen. Hierdoor is de piek van een extreme bui op te vangen en vermindert het de kans op wateroverlast.

Regelklep

DIG startte enkele jaren geleden bij tomatenbedrijf Lans in de Oranjepolder in Maasdijk. In het regenwaterbassin van Lans was bij de aanleg al een aflaatbuis met regelklep ingebouwd.

Aan het einde van dit jaar loopt de proef af. Dan wordt bekeken of DIG definitief doorgaat.

Instappen

Bedrijven kunnen nog instappen. Bij vervanging van het bassinzeil of aanleg van een nieuw waterbassin zijn de extra voorzieningen – een leiding vanuit het bassin en een regelbare klep – meteen aan te brengen.

Hoogheemraadschap van Delfland betaalt hiervan de kosten, in ruil voor deelname. Het project is een initiatief van LTO Noord Glaskracht, het hoogheemraadschap en gemeente Westland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer