Kersen+staan+vol+in+de+belangstelling
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kersen staan vol in de belangstelling

Het internationale symposium over steenfruit bij boomkwekerij Fleuren in Helden is vrijdag bezocht door 250 deelnemers uit twintig verschillende landen.

De grote opkomst uit zoveel landen is een bewijs dat op dit moment de kersenteelt mondiaal volop in de belangstelling staat.

Het symposium is onderdeel van de tweede editie van de International Stonefruit Conference 2016. Dit evenement is twee jaar geleden op initiatief van boomkweker Han Fleuren en Duitse overkappingenfabrikant Voen voor het eerst gehouden.

Deze editie werd mede georganiseerd door het Belgische bedrijf Stas dat sorteermachines produceert voor diverse fruitgewassen.

Amerikaanse hoogleraar

Tijdens het symposium gaf onder meer de Amerikaanse hoogleraar Greg Lang een toelichting op de vergelijking van boomvormen en teeltsystemen voor kersen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Michigan State University.

Howard Hansen is met ruim 120 hectare een van de grootste kersentelers op Tasmanië. Hij vertelde over het afdekken van risico's in de kersenteelt en waarom kwaliteit belangrijk is voor een winstgevende kersenproductie.

Marktconcepten

Vanuit Nederland hielden onder anderen kersenteler Rob Janssen en Gerard van Loon van The Greenery inleidingen over merken en marktconcepten voor kersen en pruimen.

Teeltadviseurs René Albers, Leon Jahae en Michael Neumüller gingen in op uitdagingen in de teelt van steenfruit in onder meer Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Speerpunten zijn verbeteren van de kwaliteit en zorgen voor meer oogstzekerheid.

Excursie

De steenfruitconferentie wordt vandaag afgesloten met een excursie naar het fruitbedrijf van Rob Janssen in Deest en een bezoek aan Proeftuin Randwijk.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer