Individueel+geitenvoersysteem+als+primeur
Nieuws
© VanderPas

Individueel geitenvoersysteem als primeur

Het individueel geitenvoersysteem, bekend als het VanderPas-voersysteem, komt naar de Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland in Zelhem. Volgens de beursorganisatie is dit systeem nog nooit eerder op een beurs vertoond.

Door de omvang van de geitenstapel is individueel voeren alleen mogelijk met een automatisch voersysteem. Dat kan met het VanderPas-voersysteem. Elke geit krijgt zo het juiste krachtvoer verstrekt. Het systeem is geschikt voor maximaal 1.500 melkgeiten.

Via het elektronisch oormerk worden geiten herkend in het voersysteem. Vervolgens 'kijkt' de computer óf en hoeveel van welke voersoort(en) de geit een portie krijgt. Zij krijgt dit verdeeld over de dag (en nacht) verstrekt. Iedere portie wordt gewogen.

Rapporten

Via enkele overzichtelijke rapporten is dagelijkse controle van de voeropname per geit eenvoudig. Uiteraard is de krachtvoergift te koppelen aan de melkproductiegegevens van de geiten. Dit heeft als resultaat een gezonde geit, arbeidsbesparing en veel rust in de stal doordat er geen aparte voermomenten meer zijn.

Het VanderPas-voersysteem is rechthoekig (3 bij 14 meter) en bevat een rondgaande ketting, waarop de voerbakjes zijn bevestigd. Iedere voerbak heeft een hoge voorkant met een voeropening. Alle voerbakjes tezamen vormen met die hoge voorkant het voerhek.

Vastgezet

Aan iedere lange zijde van het voersysteem is slechts één plek (aan het begin) waar de geit haar kop in de voeropening kan steken. Daarna wordt ze vastgezet en loopt ze zijwaarts mee met het voerbakje. Na ongeveer vijf minuten is ze aan het einde van de lange zijde en wordt ze weer losgelaten.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer