Transparante samenwerking werkt

Vleeskuikenhouder Bart Janssen uit Zuidvelde, Erik Wolterinck van Broederij Schotman en Klaas-Jan Krijgsheld van KuijpersKip gingen in september 2013 naar Finland. Ze bezochten met Hanna Hamina de Finse vleespluimveesector.

Transparante+samenwerking+werkt
© Monique van Loon/AgriContent

Hamina houdt, samen met haar man, 132.000 vleeskuikens en is voorzitter van de Finse vleespluimveevereniging. Daarin zijn zowel vleespluimveehouders (vleeskuikens, opfok en vermeerdering) als het bedrijfsleven (slachterijen en fokbedrijven) vertegenwoordigd.

De vleespluimveevereniging is een onafhankelijk onderdeel van de overkoepelende Finse pluimveeorganisatie waarin alle pluimveesectoren, inclusief hobbypluimvee, vertegenwoordigd zijn. Hamina was een van de sprekers op de Pluimveerelatiedag LTO Nederland/ NOP op 7 april van dit jaar over het thema 'Voer voor gedachten, voer maakt het verschil'.

Finse pluimveesector

De Finse pluimveeproductie en -consumptie zijn meer dan verdubbeld sinds Finland in 1995 toetrad tot de Europese Unie (EU). De laatste jaren is er flink uitgebreid in zowel de vermeerderings- als vleeskuikensector. Er zijn nu 190 vleeskuikenbedrijven en 3 slachterijen die in 2015 gezamenlijk 65 miljoen kuikens slachtten.

Finland kent geen pluimveequota zoals Nederland. De slachterijen bepalen aan de hand van de verwachte consumptie op korte en lange termijn hoeveel er geproduceerd mag worden. Dit houdt in dat bedrijven in de winter langer leegstaan.

Afgeschermd

De Finse markt is door de bijzondere ligging redelijk afgeschermd van concurrentie. Hoewel Finland EU-lid is, komen er weinig verse producten vanuit de rest van Europa naar Finland.

Finse stallen zijn degelijk gebouwd en liggen vaak midden in de bossen. De Finnen zijn strikt met de hygiëne. Ze stellen hoge eisen aan welzijn en voedselveiligheid. Het land is dunbevolkt, de pluimveedichtheid is laag en er zijn weinig virussen en salmonella's. Coccidiose komt bijna niet voor.

Daggroei

Het lukt Finse kuikenhouders moeiteloos een gemiddelde daggroei van 65 gram of hoger te halen. De infectiedruk ligt natuurlijk laag en de opzet met 17 dieren per vierkante meter, zonder uitladen, wijkt af van de Nederlandse situatie.

Tijdens een rondleiding in voerfabriek Satarehu in Huittinen, die volledig eigendom is van 28 vleeskuikenhouders, krijgen de Nederlandse vleeskuikenhouders echter steeds meer de indruk dat het gevoerde rantsoen een belangrijke sleutel tot succes is.

Recepturen

De vleeskuikenhouders krijgen volledig openheid over de samenstelling en krijgen de recepturen mee naar huis. Terug in Nederland besluiten ze hier meer mee te doen.

Ze willen niet langer willekeurig voer inkopen, maar een open en transparante relatie met een mengvoerleverancier om tot structureel betere technische en financiële resultaten te komen.

Maatwerk per bedrijf

De drie ondernemers willen op dezelfde manier werken: volledig openheid met een voerleverancier om via een open en transparante relatie structureel betere technische en financiële resultaten te realiseren. Ze benaderen Vitelia, de voerleverancier van KuijpersKip.

In eerste instantie kopiëren ze het Finse voer met exact dezelfde grondstoffen en ingrediënten. Dat pakte in Nederland niet goed uit omdat hier de energiebehoefte van een kuiken hoger ligt door de hogere coccidiosedruk. Door directe betrokkenheid, kennisuitwisseling en flexibiliteit worden verbeteringen snel uitgevoerd.

Haver

Haver is een belangrijke grondstof in het Finse kuikenvoer. Haver heeft een uniek aminozurenpatroon dat synthetisch niet te krijgen is en dat zorgt voor een goede vleesaanzet.

In eerste instantie voerden de drie ondernemers dezelfde voersamenstelling. Via een WhatsAppgroep hebben ze dagelijks contact en vergelijken ze resultaten.

Anticoxplan

De basis van het voer is voor alle deelnemers hetzelfde. Echter, per bedrijf wordt in overleg een anticoxplan opgesteld en verschilt het percentage tarwe per koppel en per bedrijf. De resultaten zijn continu stabiel.

Intussen worden 2,5 miljoen reguliere kuikens gevoerd met 'Fins voer met een Nederlands sausje'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer