Project+breidt+uit+en+leidt+dierenartsen+op
5 vragen
© Peter Smit

Project breidt uit en leidt dierenartsen op

Het plan om te werken aan een nieuw samenwerkingsmodel tussen veehouder en dierenarts is al jaren oud en drie jaar geleden opgestart. Sinds ruim een jaar begint het echt te lopen en een uitbreidingsfase is nabij. Beschikbare veterinaire kennis moet zo beter worden benut.

1Hoe is dit project ontstaan?

Couragemanager Carel de Vries stelde al eerder als bedrijfsleider van proefboerderij De Marke aan dierenarts Henk Jan Ormel voor om een beloningssysteem naar resultaat te starten. Dat is toen niet doorgezet, maar De Vries hield het idee vast.

Drie jaar geleden begon Courage met het project 'Gezonde Partners'. Sinds circa een jaar loopt dat echt.

2Waarom kwam het project de eerste twee jaar niet los?

Courage zocht eerst contact met vooruitstrevende dierenartsenpraktijken, die vervolgens veehouders vroegen mee te doen. Dat werkte niet. Vertrouwen bleek een kwetsbaar punt; het initiatief moet van de melkveehouder komen.

Met behulp van FrieslandCampina werden toen melkveehouders benaderd met de vraag of zij geïnteresseerd waren. Na die stap werden de twaalf deelnemers gevonden die nu al een jaar met hun dierenarts een 'Gezonde Partner-koppel' vormen.

3Wat wordt er van melkveehouder en dierenarts verwacht?

De melkveehouder formuleert een doel omtrent diergezondheid. Bijvoorbeeld het aantal gevallen klinische mastitis halveren. Dit doel moet concreet zijn en gemonitord kunnen worden.

Vervolgens wordt met de dierenarts een stappenplan opgezet, afspraken over de monitoring en over de verdeling van de kosten gemaakt.

4Wat is nu het vervolgtraject?

De eindrapportage van de eerste fase komt eraan. Daarna wordt een handleiding opgesteld met behulp van de opgedane bevindingen.

De KNMvD, de koepel van dierenartsen, wordt bij het project betrokken. Doel is om dierenartsen cursussen aan te bieden om hen beter voor te bereiden op deze wijze van werken. Om de proef door te kunnen zetten, worden momenteel fondsen geworven.

5Wat is het uiteindelijke doel?

Courage wil na de zomer uitbreiden naar 75 koppels. De ambitie daarbij is om het diergezondheidsniveau op te krikken. Over vijf tot tien jaar moet de melkveehouderij op diergezondheidsniveau gemiddeld net zo goed scoren als de huidige 25 procent beste bedrijven nu.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer