Beweging

'Wij hebben de beste boeren en tuinders ter wereld', zei de laatste minister van Landbouw met trots in binnen- en buitenland. Je kunt als ondernemer geen enkele factuur betalen met zo'n statement, maar ze had een punt, concludeer ik onbescheiden.

Beweging
© ZLTO


Hoe komt het dat we zo goed zijn? Sterke kennisinstellingen, coöperatieve ondernemers, goede grond, een geschikt klimaat, toegang tot krediet, werklust, handelsgeest en gezond boerenverstand. En waarschijnlijk ook doordat wij in een land leven met een overheid en samenleving die ons steeds uitdaagt het nóg een beetje beter te doen.

Collega's in andere landen weten dat wat onze sector overkomt, hen vroeg of laat ook te beurt zal vallen. Bij diegenen die erin slagen niet horendol te worden van het feit dat steeds de duimschroeven worden aangedraaid, versterkt het juist het concurrentievermogen. Het feit dat we 'gestimuleerd' worden om continu te ontwikkelen, houdt de conditie van onze bedrijven op peil.

Actieplan

Zo ligt er ook een opdracht voor ons in het gewasbeschermingsdossier. Als plantaardige sectoren hebben we het actieplan 'Schoner, Groener, Beter! 2015-2020' opgesteld, gericht op het verder terugdringen van (erf)emissies, stimuleren van ontwikkeling en marktintroductie van groene middelen en het verbeteren van geïntegreerde bestrijding.

We moeten nu dus weer verder kijken. De stip op de horizon zetten waar we ons op moeten richten om nog beter gewassen te telen met minder negatieve effecten op mens, dier of milieu.

Topspelers

Dat we nu al topspelers van wereldklasse zijn met hoogwaardige producten die veilig en gezond zijn, is een fantastische prestatie, maar we mogen niet achteroverleunen. We moeten nog schoner, groener en beter worden. Als iemand het kan, zijn wij het.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer