Veelzijdige boerin

Boerin zijn, in de ware zin van het woord, is nog niet altijd gemakkelijk uit te leggen; er is altijd nog een generatie die denkt dat boeren mannen moeten zijn.

Veelzijdige+boerin
© NO

Als een vrouw zich voorstelt als boerin, dan wordt dat algauw geassocieerd met het verzorgen van de kalveren en de administratieve klussen. Een enorme frustratie voor onze dochter: ze heeft haar strepen al verdiend en hoeft zich echt niet meer te bewijzen, maar het blijft een heikel punt voor haar.

Ze heeft lang het gevoel gehad van alles te moeten uitleggen rond haar beroepskeuze. Ze geeft aan dat ze het, daar waar ze vroeger chagrijnig reageerde, nu heel fatsoenlijk en netjes houdt. Toch kost haar dat nog altijd grote moeite en wij hebben daar soms stiekem plezier om. Ze hoeft zich namelijk echt niet te verdedigen.

Medewerkers

Onze medewerkers hebben haar van meet af aan erkend als een ware veelzijdige boerin, aan wie je gerust het bedrijf kunt overlaten. Ze werken samen met veel plezier en er is geen onderscheid in werkzaamheden. Soms heeft ze nog wel eens het idee alles alleen te moeten kunnen doen. Zelfs die klussen die mannen ook niet alleen kunnen doen.

Wat kracht betreft heeft ze zich al lang bewezen en moest Jan jaren geleden al het onderspit delven in een vriendschappelijk gevecht. Jarenlang survivalruns en buitenwerk hebben ware staalkabeltjes gevormd in haar lijf. Eigenlijk is dat ook allemaal geen punt meer.

Vragen

Wat echter nog steeds lastig is, zijn die specifieke vragen die met nog te grote regelmaat op haar afkomen. Vragen zoals: 'Oh, ben jij een boerin? En wat doe je dan op de boerderij? Verzorg je de kalveren?' of: 'Help je je vader?' zijn haar een doorn in het oog. En vooral de vraag: 'Wat doet je vriend?' is haar een doorn in het oog.

Een tijd terug was er iemand op bezoek die een paar afstammelingen van een bepaalde stier kwam bekijken. Ze waren op dat moment aan het inkuilen en de jonge boerin ging de man helpen in de stal. De grote vraag kwam al snel, maar ze probeerde het netjes te houden en legde hem uit dat ze alle werkzaamheden op het bedrijf verricht en dat haar vriend leraar was.

Bedenkelijk

De man keek bedenkelijk naar de grote machines en vroeg of ze ook kon schudden of harken. Ze legde hem nogmaals uit dat ze alles in het bedrijf deed en dat ze zo gras moest gaan halen voor de koeien.

Ondertussen had onze medewerker de trekker en wagen te kort door de bocht gereden, waardoor een band schampte en kapot knapte. Daarop zei Jan lachend tegen hem: 'Je kunt dit soort dingen ook beter door een meisje laten doen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer