Fransen op barricade om Nederlandse sjalot

Franse boeren zijn boos over de invoer van Nederlandse sjalotten die volgens de klagers feitelijk goedkope mini-uitjes zijn.

Fransen+op+barricade+om+Nederlandse+sjalot
© Flickr/Fairfax County

De boeren stellen dat Europese instellingen op papier hun mening delen, maar de invoer van de Nederlandse 'nep' gaat onverminderd door. Dat stelt Hubert Le Nan van de SNE, een belangenvereniging van sjalottentelers.

Le Nan zei woensdag in de krant Le Parisien dat Brussel de ware sjalot moet erkennen en beschermen.

Oorlog

Als de Bretonse sjalottentelers doorzetten, krijgt de Europese Unie (EU) behalve met de vluchtelingencrisis en de 'Brexit' dit jaar ook te maken met wat de krant in de kop 'de sjalottenoorlog' noemde.

De EU heeft een Bureau Plantensoorten dat inmiddels zou hebben vastgesteld dat de Nederlandse uienvariant veel afwijkt van de traditionele sjalot zoals die in 2005 werd gedefinieerd. Maar verder gebeurt er tot woede van Le Nan niets.

Goedkope variant

Le Nan vreest dat de goedkope Nederlandse variant de echte sjalotten uit de markt verdringt. Zo lang er niets gebeurt, verliezen de Franse sjalotten elk jaar terrein, vreest de sjalottenteler Le Nan.

De Nederlandse sjalotten rukken ondertussen op. De import in Frankrijk gaat richting de 10.000 ton per jaar. Frankrijk consumeert circa 40.000 ton sjalotten per jaar. Het land voert ook veel sjalotten uit, maar volgens Le Nan neemt de omvang daarvan de laatste jaren dramatisch af.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer