'Verhaal is té mooi om te wachten'

Léon en Wilco Jansen zijn verrast over de potentie van larven als kippenvoer. Na een jaar bijmengen blijken de resultaten van hun leghennen beter te zijn. Bovendien tackelt het larvenvoer diverse maatschappelijke problemen.

%27Verhaal+is+t%C3%A9+mooi+om+te+wachten%27
© Peter van Houweling

De broers Léon en Wilco Jansen uit Schore voeren nu aan 500 leghennen larven. In totaal houden ze 99.000 leghennen, plus 33.000 hennen voor de eigen opfok, allemaal in volièrestallen. Daarvan hebben er 46.000 vrije uitloop.
Langzamerhand voldoen hun stallen technisch niet meer aan de modernste eisen. De broers overlegden daar steeds vaker wat het beste was om te doen. Ze voelden weinig voor groei in omvang. Wat dan wel? In 2011 sloeg vogelgriep toe op hun bedrijf. Alle hennen werden geruimd. Dat gaf een extra stimulans om alternatieven te zoeken. 'We wilden niet meer alleen afhankelijk zijn van kippen', zegt Léon Jansen.

De ondernemer deed daarom onder andere mee aan het project 'Het nieuwe veehouden', waarin veehouders en hun adviseurs manieren zoeken om het bedrijf duurzamer te maken.

De pluimveehouder had al eens gelezen en gehoord over insectenkweek en de kansen daarvan als eiwitbron. Hij verdiepte zich er verder in en verbaasde zich over de potentie van de Black Soldier Fly, kortweg BSF. Deze eet als vlieg helemaal niet. De larve ervan eet zoveel dat de vlieg daar zijn hele leven op kan teren. Een volgroeide larve zit dus vol energie en voedingsstoffen die zeer geschikt zijn voor kippen. Bovendien bevatten ze laurinezuur en chitine, die de gezondheid en de weerbaarheid vergroten.

Jansen kwam via zijn netwerk bij 'Het nieuwe veehouden' in contact met insectenproducent Protix. Hij werd met open armen ontvangen. Hij startte echter niet met insectenkweek, maar met het voeren van insectenlarven aan zijn hennen.

De broers begonnen er in 2014 mee, met ruim 200 hennen. Die kregen een jaar lang 20 procent BSF-larven en 80 procent kernvoer. Agrifirm paste daarvoor het kernvoer aan. Daarin zit geen soja meer. 'Zo hadden we direct ook dat maatschappelijk probleem te pakken', zegt Jansen. De larven groeien op plantaardige reststromen. Zo hadden de broers nog een maatschappelijk probleem te pakken: voedselverspilling.

Het gaat om levende larven. Het voeren van dode verwerkte larven is verboden. De larven zijn vooraf niet te mengen met het kernvoer. Dat gebeurt pas tijdens het voeren.

Lagere uitval

De hennen zijn dol op de larven, de technische resultaten zijn beter dan van de grote groep en de uitval is lager. Jansen maakt wel een voorbehoud: 'Je mag de resultaten van die kleine groep niet helemaal vergelijken met die van de 13.000 andere hennen. Het is nog niet voldoende onderbouwd, maar het valt wel op.' De broers laten de hennen monitoren door de GD om te weten of ze ook gezonder zijn. De goede resultaten waren reden om in februari de proef op te schalen tot 500 hennen.

Jansen ontwikkelde samen met Protix de marketing voor het nieuwe product. Hij legde snel contact met de Agrimarkt, de supermarkt van CZAV. Die wilde het proberen. 'Een mooi begin', zegt Jansen. 'Het is dichtbij en er rijden al auto's van hen in het gebied om andere streekproducten op te halen.'

Vorige maand lagen de eerste Oereieren bij de Agrimarkt in Goes. Jansen stond bij de introductie een middag in de winkel om consumenten erover te vertellen en om hun een gekookt Oereitje te laten proeven. De meeste reacties waren positief. Bezoekers prezen de romige smaak. 'Insecten horen bij kippen', kreeg hij ook regelmatig te horen. Eén opmerking vond hij het mooiste: 'De eieren smaken net als eieren van de kippen zoals bij ons thuis vroeger.'

De ondernemer weet dat nuchtere Zeeuwen misschien niet de beste doelgroep vormen voor Oereieren. Hij vermoedt dat bijvoorbeeld in de Randstad meer consumenten wonen die waarde hechten aan dingen als voedselverspilling en soja-importen.

De broers hebben ook overwogen om contact te zoeken met Albert Heijn en Jumbo, die zich profileren als duurzaam, maar ze kozen toch bewust voor de Agrimarkt. 'We willen klein beginnen.'
Het Oerei is nog wel duurder dan gangbare eieren. Een doosje van vier eieren ligt voor 1,25 euro in de supermarkt. Het voer en het extra werk geven hogere kosten. 'Het staat nog in de kinderschoenen. Protix is nu aan het opschalen.'

Jansen heeft nog overwogen om te wachten tot er meer ervaring is met larvenproductie en tot de prijs ervan lager is, maar daar voelde hij niet voor. 'Het verhaal was gewoon té mooi. Dan maar wat duurder. Dat zeg ik niet omdat ik wat te verkopen heb.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer