Polderlam versterkt schapensector

Met het concept Polderlam moet de schapenhouderij een sterkere positie krijgen in de markt voor lamsvlees. Via LTO wordt invulling gegeven aan een goed georganiseerde keten.

Bij Vee- en Vleeshandel Van Veen, initiatiefnemer en eigenaar van het Polderlamconcept, werd begin maart het lamsvleesseizoen ingeluid met de opening van de Schaapskooi in Zuilichem en de veiling van het eerste zuiglam. Voor Klaas en Jeanette van Veen een goede start om het Nederlandse lamsvlees onder de aandacht te brengen.
'Ons lamsvlees moet in eigen land weer op de kaart', stelt Klaas van Veen. Lamsvlees wordt in Nederland niet veel gegeten en datgene wat wordt gegeten, komt uit Nieuw-Zeeland.
'Nieuw-Zeeland heeft zijn afzet strak georganiseerd. Het land levert kwaliteit, uniformiteit en continuïteit. Het Nederlandse aanbod van lamsvlees is tot dusver te versnipperd en te pluriform', stelt Hans Fuchs, projectleider Markt & Keten bij ZLTO.
Polderlam moet daar verandering in brengen. Samen met Van Veen heeft ZLTO nu de handen ineengeslagen. 'We willen de keten beter organiseren, zodat onze schapenhouders een betere positie in de markt krijgen.'
Fuchs ziet genoeg kansen in de markt. 'De consument vraagt om duurzaamheid en transparantie. Daar voldoet het Polderlam aan. Ook is er een trend naar exclusief vlees. Lamsvlees valt daar ook onder. Consumenten zijn nieuwsgierig naar nieuwe producten en zoeken verbinding met de boer. Zolang we ons product zo onderscheidend mogelijk in de markt weten te zetten, zie ik kansen.'
Polderlam is zo'n anderhalf jaar geleden ontstaan. Doel is Nederlands lamsvlees te produceren met oog op dierenwelzijn, weidegang, duurzaam ruwvoer en weinig voedselkilometers. Tien schapenhouders doen mee aan een pilot. De opkomst bij informatiebijeenkomsten laat zien dat er meer interesse is.
De initiatiefnemers bewandelen daarbij twee sporen. Ten eerste is er een kwaliteitssysteem in ontwikkeling dat de kwaliteit en diversiteit van het product borgt. Dit basiskwaliteitssysteem is gebaseerd op een bepaalde manier van houderij en speciale voeding.
'Als schapenhouders met Polderlam in zee gaan, moeten ze zich committeren aan dit kwaliteitssysteem, maar het levert ze ook wat op', stelt Fuchs. 'Ze zijn verzekerd van afzet, van continuïteit van die afzet en ze genereren uiteindelijk een betere financiële positie. Ze kunnen hun product namelijk als Polderlam op de markt zetten, waardoor ze meerwaarde creëren en wat zich kan vertalen naar een betere opbrengstprijs.'
Het tweede spoor is de garantie voor de consument: duurzaam en transparant. Door het duurzame karakter kunnen de initiatiefnemers het product beter in de markt zetten. Dat betekent dat de aandacht hierbij meer komt te liggen op de aanvoerketen.
'Dat willen we beter organiseren', stelt Fuchs. 'In dat opzicht is het prettig om samen te werken met Van Veen. Hij heeft de contacten en ervaring. Samen kunnen we de keten sluiten, korte afzetlijnen realiseren en de kwaliteit en continuïteit waarborgen.'

Sterker staan

De projectleider denkt dat op die manier ook een sterkere positie voor de schapenhouder kan ontstaan. Hij vergelijkt het met het Good Farming Star-concept in de varkenshouderij. 'De 160 varkenshouders die daarbij zijn aangesloten, hebben zich verenigd in een leveranciersvereniging, waardoor zij sterker naar hun afnemers staan. Zo zou het met Polderlam ook kunnen worden.'
Van Veen heeft de volgende stap al gezet. Hij heeft een voormalige pluimveehouderij aangekocht vlak bij zijn eigen bedrijf, die hij wil ombouwen tot slachterij om transportbewegingen te beperken. 'Stress heeft veel invloed op de smaak en kwaliteit van het lamsvlees, dus we moeten transportbewegingen, en daarmee stress, zoveel mogelijk zien te voorkomen.'
De retail is geïnteresseerd. Zo ligt Polderlam al bij diverse supermarktketens in de winkel, in een moderne skin-verpakking, waardoor het lamsvlees beter kan rijpen en het er smakelijk uitziet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer