Melkveehouder+teert+in+op+reserves
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkveehouder teert in op reserves

Melkveebedrijven teerden over 2015 in op hun financiële reserves en een betere melkprijs ligt op korte termijn niet in het verschiet. Dat concludeert Alfa Accountants en Adviseurs op basis van haar analyse 'Cijfers die Spreken Melkveehouderij 2016'.

Het gemiddelde melkveebedrijf kwam in 2015 uit op een kritieke melkopbrengst die boven de melkopbrengst ligt (zie tabel).

Dirk Wijnker, bedrijfskundig adviseur bij Alfa: 'Melkveehouders moeten berekenen welke melkprijs minimaal nodig is om hun bedrijf financieel gezond te houden. Dat vraagt om tijdig ingrijpen bij verwachte tekorten.'

Zij moeten volgens hem daarbij ook beseffen dat een tekort (te krappe liquiditeit) niet altijd het gevolg hoeft te zijn van onvoldoende rendement.

Mineralenmanager

De afschaffing van het quotum en de groei van de melkveestapel heeft volgens Alfa ondertussen geleid tot steeds meer maatregelen op het gebied van milieuwetgeving.

Van verplichte mestverwerking, grondgebonden groei tot aan fosfaatrechten. Het zijn maatregelen die het fosfaatoverschot en de omvang van de melkveestapel aan banden moeten leggen.

Mineralenmanager

Mineralen moeten efficiënter worden benut en dat verlangt extra aandacht van de melkveehouder die hierdoor steeds meer mineralenmanager wordt, aldus het accountantsbureau.

Ook lonken er kansen voor de melkveehouder, zoals nieuwe samenwerking op boerderijniveau. Dat wordt vanuit het oogpunt van derogatie, mestwet- en fosfaatwetgeving aantrekkelijker.

Kostprijsbeheersing

Alfa stelt verder dat de uitdaging voor melkveehouders voor 2016 de beheersing van kosten is door een efficiënte inzet van de eigen kracht. Het gaat dan om management van de voerproductie, de melkproductie, het financiële reilen en zeilen; de totale business.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer