Trots op 'ons Brabant'

Met Pasen stond ik in de feesttent van Paaspop in Den Hout. Tijdens het nummer 'Brabant' van Guus Meeuwis zong iedereen luidkeels mee alsof dit nummer het Brabantse volkslied is. Twee weken daarvoor was heel Brabant trots op PSV, toen de club tegen Atlético Madrid speelde. Hoe sport en vermaak onze provincie verbroederen. We zijn overduidelijk trots op 'ons Brabant'.
Maar als varkenshouders zijn we momenteel aanzienlijk minder trots op Brabant. De provincie heeft vergaande bevoegdheden waar het gaat over de ruimtelijke ordening. Daar waar andere provincies veel delegeren richting gemeenten, houdt Brabant vast aan provinciale sturing. Vooral wat betreft de veehouderij houdt ze krampachtig vast aan haar bevoegdheden. En dat niet alleen. Via de ruimtelijke ordening wil het provinciebestuur ook steeds meer invloed hebben op, met name, de veehouderij.
Het provinciale beleid wordt met regelmaat aangepast. Zo is er laatst nog een actualisatie gemaakt van de Uitvoeringsagenda Brabantse Agrofood (UBA), met volop aandacht voor de varkenshouderij. Opvallend genoeg heeft de provincie onze sector hier niet bij betrokken. En wanneer gedeputeerde Anne-Marie Spierings dan ook nog met aanvullende maatregelen op de proppen komt, irriteert mij dat mateloos. Extra regels en daarmee extra kosten; daar zitten wij absoluut niet op te wachten.
Ook op het gebied van het mestbeleid meent onze provincie een eigen koers te moeten varen. In het kader van de discussie over mestverwerking werden 'mesttafels' georganiseerd. Varkenshouders konden zich daar laten horen en aanvullingen geven op de visie. Echter, de discussies gingen al snel niet meer over mest en mestverwerking, maar kregen een meer politiek karakter. Niet verwonderlijk als actiegroepen worden uitgenodigd. Ook hier wordt weer gesproken over extra Brabantse regels. Extra kosten voor beleid, waar geen extra opbrengsten vanuit de markt tegenover staan. Dan ben ik als varkenshouder niet meer zo trots op 'ons Brabant'.
En dit alles terwijl de Nederlandse varkenshouderij al een ver uitgewerkt toekomstplan heeft met Vitale Varkenshouderij. Een plan waarbij ook de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken betrokken zijn. Bij deze roep ik provincie Noord-Brabant op om aan te sluiten bij deze landelijke, toekomstgerichte visie van en voor de Nederlandse varkenshouders. Wat mij betreft maakt de provincie er deze keer geen Brabants feestje van.

Sander van den HeijkantVarkenshouder in Oosteind

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer