D66 trapt 'reis door voedselketen' af

Politici en campagnemedewerkers van D66 bezochten vorige week vrijdag een versdistributiecentrum van supermarktketen Plus, een fabriek van FrieslandCampina en de melkveehouderij van de familie Commijs in Maasdam.

D66 is de eerste politieke partij die op initiatief van LTO Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) deze 'reis door de voedselketen' maakt.
De belangenbehartigers van de agrofoodsector vinden het belangrijk dat politici en beleidsmakers kennis hebben van de kansen en uitdagingen in de gehele Nederlandse voedingsmiddelenketen.
De reis door de keten startte met een bezoek aan het versdistributiecentrum van Hollander Barendrecht dat exclusief voor de 262 Plus-supermarkten de verslogistiek verzorgt. De complexiteit waarmee dit gepaard gaat, stuitte bij de bezoekers op enige verwondering. Zo blijkt Pasen vanwege de jaarlijks wisselende datum de drukste periode en niet Kerstmis.
Thema's die ter sprake kwamen, waren voedselverspilling, milieubelasting en fairtrade. CBL-directeur Marc Jansen zegt dat de verschillende sectoren hierin veel overeenkomsten hebben. 'De supermarkten worden aangesproken op het dierenwelzijn in de veehouderij en weidegang van melkkoeien. Daar moeten we dus gezamenlijk op inspelen.'

Kiloknallers

Ook onderwerpen die actiegroepen op de politieke agenda zetten, kwamen aan bod. 'Als politici zeggen dat supermarkten moeten stoppen met kiloknallers, dan vinden ze eigenlijk dat een supermarkt zijn eigen prijzen niet mag bepalen', aldus Jansen.
Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij verwacht dat de komende jaren de verschillende schakels in de voedselketen vloeiender in elkaar over zullen gaan. 'Productdifferentiatie begint straks op de boerderij. De oorsprong van producten wordt daardoor veel zichtbaarder. De consument gaat de boer weer ontmoeten.'
Jansen onderschrijft die trend. Hij ziet meer en intensievere ketenverbindingen. 'We gaan naar meer en langjarige relaties tussen boeren en supermarkten. De spotmarkt wordt steeds minder belangrijk.'
In de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Maasdam maakten de bezoekers kennis met de automatisering en voedseltechnologie die schuilgaan achter de productie van yoghurt, yoghurtdranken en vla. Hier was veel aandacht voor voedselveiligheid en het terugdringen van de hoeveelheid suiker in producten.
Het gezelschap bezocht als laatste de melkveehouderij van de familie Commijs in Maasdam. Arie Commijs schetste hoe het nieuwe fosfaatrechtenstelsel zijn bedrijfsvoering beperkt. Omdat zijn zoon over enkele jaren in het bedrijf wil treden, bouwde hij vorig jaar een grotere stal. Door de fosfaatrechten kan hij deze niet vol krijgen, terwijl hij wel over voldoende grond beschikt om zijn mest uit te rijden.
Veel melkveebedrijven zitten in deze situatie, zegt Romijn. 'Door de lage melkprijs lopen bedrijven inkomsten mis. Ze gaan dat compenseren door meer melk te produceren. Het gevolg is meer mest. In die spagaat zitten veel boeren.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer