'Dag en nacht ermee bezig zijn'

Dirk Pullens start een ambachtelijk zuivelbedrijf op het melkveebedrijf van zijn ouders en broers in Raamsdonk. Hij richt zich vooral op bestaande verkooppunten, zoals groenteboeren. Hij leerde het versvak bij een keurslager.

Er wordt nog flink verbouwd op het melkveebedrijf van de familie Pullens in Raamsdonk. In de schuur is een verwerkingsruimte in aanbouw voor de bereiding van melk tot zuivelproducten, zoals yoghurt, diverse soorten vla en karnemelk. Aansluitend is een ruimte die enkele dagdelen per week open is als winkel. De bouw van het zuivelbedrijf ligt op schema.
'Ik wilde van jongs af aan voor mezelf beginnen in voedingsmiddelen', vertelt Dirk Pullens (23). Hij werkte daarom op zijn elfde al bij keurslager Marco van Strien in 's Gravenmoer. 'Daar is de basis gelegd.'
Volgens de jonge ondernemer zijn er veel overeenkomsten tussen vlees en zuivel. 'Kwaliteit en hygiëne moeten bij beide producten 100 procent zijn. Ik vind het leuk om met kwaliteit bezig te zijn, om goede producten te maken en om daarin steeds beter te worden.'
Een van de uitdagingen van het werken met zulke natuurproducten is dat de grondstof nooit hetzelfde is, legt Pullens uit. 'Niets is hetzelfde. Toch wil je steeds hetzelfde eindproduct. Het is leuk om daarin te sturen en het beste eruit te halen.'

Droom volgen

Om zich voor te bereiden op het zelfstandig ondernemerschap volgde Pullens een opleiding bedrijfseconomie. Maar al snel begon hij steeds meer te denken over de vraag wat hij echt wilde: eerst bij een ander bedrijf op kantoor zitten of zijn droom volgen en gelijk voor zichzelf beginnen.
Steeds duidelijker kreeg de Brabander voor ogen dat hij zijn droom wilde volgen. Dat kon thuis op het ouderlijk bedrijf. 'Daar zou ik snel kunnen beginnen. Daar is melk in overvloed.' Hij stopte met zijn opleiding en richtte zich vanaf dat moment helemaal op zijn eigen bedrijf.
'Hij was al zo gedreven daarvoor dat zijn studie erbij inschoot', zegt zijn vader Kees Pullens, die ook is aangeschoven in de woonkeuken van de boerderij.
Vanaf dat moment was alles erop gericht om zijn doel te realiseren. De startende ondernemer volgde eerst een zuivelcursus om de kneepjes van dat product onder de knie te krijgen. Hij deed dat samen met zijn broer, die ook in het melkveebedrijf zit. Ook liep hij een half jaar twee dagen in de week stage bij een zuivelboerderij in Alphen aan den Rijn.

'Gewoon doen'

De jonge ondernemer liet marktonderzoek doen door studenten van de Avans Hogeschool. Maar hij hecht meer waarde aan de praktijk. 'Je kunt wel alles laten onderzoeken, maar papier geeft geen garantie dat het goed gaat. Je moet hard werken, dag en nacht ermee bezig zijn en gewoon doen.'
De financiering was vrij snel geregeld. 'Ik heb zelf een redelijke inbreng omdat ik al lang heb gewerkt. Bovendien staat het familiebedrijf erachter en doen we zoveel mogelijk zelf. Dat houdt de kosten laag.'
Pullens zet zijn zuivel in de markt als een eerlijk, ambachtelijk product met veel aandacht voor de beleving van het product. Niet voor niets heeft hij zijn bedrijf de Ambachtshoeve genoemd.
'Ik ga een natuurvriendelijk, zo eerlijk mogelijk streekproduct maken', zegt de ondernemer. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij geen vanillepoeder, maar echte vanillestokjes gebruikt voor vanillevla. Die is blank met zwarte spikkeltjes van de vanille en niet geel, zoals vanillevla meestal is gekleurd. De vruchten in de yoghurt komen zoveel mogelijk uit de omgeving. Om de consument meer beleving bij het zuivelproduct te geven, zit alles in glazen flessen.
De zuivelondernemer heeft al klanten, voordat hij is begonnen. Een aantal via zijn werk bij de keurslager; een aantal andere potentiële klanten nam spontaan contact met hem op, nadat Pullens zijn initiatief op Facebook bekendmaakte.
'Je moet ook wel gelijk omzet draaien om rendabel te worden', geeft hij aan. Hij richt zich vooral op de consumenten die bewust zoeken naar eerlijke producten uit de streek. Daarom levert hij alleen aan winkels waar het verhaal van het product verteld kan worden, zoals streekwinkels, groenteboeren en kaasboerderijen. 'Je kunt zuivel in een supermarkt nauwelijks die beleving meegeven.'
Bij die marktbenadering past openheid over de bedrijfsvoering, vindt Pullens. Consumenten mogen alles zien. 'We zitten er niet op te wachten dat Jan en alleman op elk tijdstip komt, maar het zou wel kunnen, want we hebben niets te verbergen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer